Linkovi

Trojica policajaca optužena za ubistvo Afroamerikanca Manuela Elisa


ARHIVA - Demonstranti traže pravdu za Manuela Elisa preminulog tokom policijskog privođenja u gradu Takoma, marta 2020. (Foto: AP/Ted S. Warren)
ARHIVA - Demonstranti traže pravdu za Manuela Elisa preminulog tokom policijskog privođenja u gradu Takoma, marta 2020. (Foto: AP/Ted S. Warren)

Tužilac američke države Vašington podnio je optužnice protiv trojice policajaca iz grada Takome u slučaju smrti Manuela Elisa, Afroamerikanca koji im se tokom privođenja požalio da ne može da diše.

Državni tužilac Bob Ferguson policajace Kristofera Brbanka i Metjua Kolinsa optužio je za ubistvo drugog stepena, dok je Timoti Rankin optužen za ubistvo prvog stepena sa predumišljajem.

Prema navodima svjedoka Brbank i Kolins su preminulog Elisa napali iz čista mira dok ga je Rankin pritiskao sa leđa – dok je govorio da ne može da diše.

Elis je stradao marta 2020, svega nekoliko nedjelja prije nego što je, nakon smrti Džordža Flojda, pokrenut talas protesta širom Sjedinjenih Država.

Patolog okruga Pirs Elisovu smrt okvalifikovao je kao ubistvo usljed nedostatka kiseonika. Okolnosti njegove smrti postale su svojevrsni simbol zahtjeva za pravdom tokom protest ana američkom severozapadu.

Pet policajaca iz Takome trenutno se nalaze na plaćenom odsustvu čekajući ishod procesa.

Policajci su tvrdili da su na raskrsnici primijetili da je Elis pokušao da uđe u tuđe vozilo koje je stajalo na crvenom svjetlu. Elisa su smatrali agresorom koji je, kako su tvrdili, počeo da se gura kada je jedan od policajaca napustio patrolno vozilo.

Međutim, dvoje očevidaca koji su snimili dio spornog događaja, dalo je identičen iskaz – da su policajci napali Elisa bez povoda. Policajac, koji se nalazio na suvozačkoj strani patrolnog vozila, udario je Elisa vratima automobila – potom skočio na njega i počeo da ga udara.

Ed Trojer, šerif Okruga Pirs, koji je tada bio detektiv i portparol kancelarije šerifa, rekao je da nijedan od policajaca nije koljenom pritiskao Elisov vrat ili glavu. Međutim, na jednom od videa koje su snimili svjedoci vide se upravo takvi zahvati.

Ellis je patio od mentalnih i bolesti zavisnosti i privođen je zbog kršenja zakona. U jednom od incidenata zamjenik lokalnog šerifa koristio je omamljivač – pošto se Elis nije povinovao da ostane na zemlji nakon pokušaja pljačke restorana brze hrane.

Međutim, predstavnici ustanove za oporavak u kojoj je boravio pred smrt, listu “Sijetl tajms” rekli su da mu je bilo mnogo bolje kada je prihvatio liječenje od šizofrenije od koje je bolovao.

Elisova smrt, manjkava istraga koju je sprovodio Okrug Pirs kao i apeli za rasnom pravdom i jednakošću naveli su guvernera države Vašington Džeja Inzlija formiranje radne grupe za predlaganje mehanizama za nezavisnu istragu situacija u kojima su policajci upotrebljavali smrtonosnu silu tokom intervencija.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG