Linkovi

SAD: Ubijen jedan od komandanata Islamske države u Siriji


U napadu dronom koji je koalicija predvođena Amerikancima izvela na sjeverozapadu Sirije, ubijen je jedan od komandanata Islamske države zadužen za planiranje napada u Evropi, saopštila je u utorak vojska SAD.

Čovjek ubijen u napadu identifikovan je kao Kalid Aid Ahmad al-Džaburi. U saopštenju se dodaje da će njegova smrt „privremeno oslabiti sposobnost organizacije da planira spoljne napade”.

Udar u ponedjeljak je posljednji u nizu na članove Islamske države koja je nekada kontrolisala veliki dio Iraka i Sirije.

Iz oblasti koje su nekada kontrolisali, ekstremisti su planirali smrtonosne napade u Evropi u kojima su ubijene desetine ljudi. Posljednjih godina broj terorističkih napada je smanjen jer je Islamska država izgubila dio teritorije koju je kontrolisala 2019.

Ipak, ćelije Islamske države i dalje napadaju po Siriji i Iraku.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji saopštila je u ponedjeljak da je jedna osoba ubijena u napadu dronom u blizini sela Keftin koji drže pobunjenici. Šef Opservatorije Rami Abdurahman identifikovao je ubijenog kao iračkog državljanina koji je pogođen projektilom dok je razgovarao telefonom ispred kuće.

Opoziciona sirijska civilna odbrana, poznata i kao Bijeli šljemovi, saopštila je da je evakuisala čovjeka sa mjesta napada i da je on kasnije podlegao povredama.

Osnivača Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija Amerikanci su ubili u akciji u Idlibu u oktobru 2019.

Njegov nasljednik, Abu Ibrahim al-Hašimi al-Kurajši, također je ubijen u američkoj akciji u februaru 2022. na sjeverozapadu Sirije.

XS
SM
MD
LG