Linkovi

Trump stavio veto na Zakon o odbrani


ARHIVA - Predsjednik Tramp razgovara sa pripadnicima američkih oružanih snaga putem videolinka pred praznik - Dan zahvalnosti, 26. decembra 2020.
ARHIVA - Predsjednik Tramp razgovara sa pripadnicima američkih oružanih snaga putem videolinka pred praznik - Dan zahvalnosti, 26. decembra 2020.

Predsjednik Donald Trump stavio je veto na Zakon o vojnoj potrošnji u vrijednosti od 740 milijardi dolara, uprkos snažnoj podršci koju taj zakon ima u oba doma Kongresa, čime je stvorena mogućnost da prvi put u 60 godina zakon o finansiranju vojske ne bude usvojen.

Trump je rekao da je stavio veto na Nacionalni zakon o finansiranju odbrane (NDAA) jer “ne sadrži ključne mjere za nacionalnu bezbjednost, a sadrži odredbe koje ne poštuju naše veterane i vojnu istoriju i suprotne su naporima moje administracije da stavimo Ameriku na prvo mjesto u smislu nacionalne bezbjednosti i spoljne politike. To je “poklon Rusiji i Kini”, rekao je Trump u poruci članovima Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Iako je prethodnih osam puta predsjednikov veto ostao na snazi zahvaljujući podršci Trumpovih republikanaca u Kongresu, savjetnici kažu da bi ovaj mogao da bude poništen. Predsjednik Tramp treba da napusti položaj za samo nekoliko nedjelja, 20. januara.

I Senat koji kontrolišu republikanci, i Predstavnički dom sa demokratskom većinom, usvojili su zakon o vojnoj potrošnji sa dovoljnom razlikom glasova da postoji i više od dvotrećinske većine potrebne da bi se poništio predsjednički veto.

To znači da bi Trump sada morao da ubijedi desetine republikanaca da odbace rad na zakonu od 4.500 stranica koji je trajao skoro godinu dana i počnu ispočetka.

Trumpovi visoki savjetnici su predsjednika pozvali da ne stavlja veto, pozivajući se na slabe šanse da se spriječi usvajanje zakona. Mnogi od Trumpovih najlojalnijih saradnika među republikancima, među kojima je predsjedavajući senatskog odbora za oružane snage Džim Inhof, rekli su da će glasati da se obori veto.

Svrha ovog zakona je jednostavna”, rekao je Inhof, nakon što je mjera usvojena u Senatu. “On čini našu zemlju bezbjednijom i podržava naše vojnike koji je brane.”

Savjetnici kažu da Trump može da postigne veoma malo, i da bi veto mogao da nanese štetu njegovoj stranci u borbi da zadrži dva mjesta u Senatu u drugom krugu izbora u Džordžiji 5. januara.

Senat je podržao zakon sa 84 glasa za i 12 protiv, a glasovi protiv su potekli od nekih od najkonzervativnijih republikanaca i najliberalnijih demokrata. U Predstavničkom domu, NDAA je usvojen sa 335 glasova za i 78 protiv, a neki od glasova “ne” su bili glasovi liberalnih demokrata za koje je manje vjerovatno da će podržati Trumpov veto.

Zakon o vojnoj potrošnji definiše sve aspekte – od broja kupljenih vojnih brodova, preko plata vojnika do odgovora na geopolitičke prijetnje. Mjera na koju je Trump stavio veto je kompromis kojim se kombinuju odvojeni prijedlozi zakona već usvojeni u Predstavničkom domu i Senatu.

Članovi Kongresa se ponose time što je prijedlog zakona o finansiranju odbrane bio usvojen svake godine od 1961. i ističu da to pokazuje njihovu privrženost američkoj vojsci.

Ukoliko Trumpov veto ostane na snazi, biće odložena isplata povišice od 3% vojnicima na aktivnoj dužnosti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG