Linkovi

Vrhovni sud otvorio put Kongresu da dobije Trumpove porezne prijave


USA-COURT/TRUMP-TAXES
USA-COURT/TRUMP-TAXES

Američki Vrhovni sud naredio je da se poreske prijave bivšeg predsjednika Donalda Trumpa predaju kongresnom odboru koji se nalazi pod kontrolom demokrata.

Ovaj potez predstavlja veliki udarac za Trumpa, koji godinama pokušava da zaštiti svoje poreske prijave od objavljivanja. On je postao prvi predsjednik u 40 godina koji nije dao svoje porezne prijave nakon što je najavio svoju prvu predsjedničku kandidaturu.

Odbor Zastupničkog doma traži pristup Trumpovim porezima od 2019. godine. Trump, sa druge strane zahtjev demokrata smatra politički motivisanim.

Komitet koji je tražio Trumpove prijave iz perioda od 2015. do 2020. godine, ima malo vremena da završi taj posao prije no što republikanci preuzmu Zastupnički dom.

Republikanci su osigurali tijesnu većinu nakon izbora na sredini mandata 8. novembra i preuzeli kontrolu nad Domom, samim tim i komitetom, od januara.

Borba oko njegovih poreskih prijava jedna je od mnogih pravnih nevolja za Trumpa dok ide naprijed s još jednom kandidaturom za predsjednika 2024. godine. On je prošle sedmice najavio kandidaturu za predsjednika.

Predsjedavajući Odbora Richard Neal rekao je da postupak Vrhovnog suda podržava princip nadzora Kongresa.

"Ovo je iznad politike, a Odbor će sada vršiti nadzor koji smo tražili u posljednje tri i po godine", rekao je Neal.

Trump, koji je pokrenuo svoju treću kampanju za Bijelu kuću prošle sedmice, suočava se s brojnim istragama vezanim za njegovu poslovnu praksu. Poriče bilo kakvu krivicu.

XS
SM
MD
LG