Linkovi

Trump objavio na Twitteru da je otpustio Marka Espera, sekretara za odbranu


ARHIVA: Mark Esper, sekretar za odbranu koga je Donald Trump otpustio (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
ARHIVA: Mark Esper, sekretar za odbranu koga je Donald Trump otpustio (Photo by MANDEL NGAN / AFP)

Predsjednik Donald Trump otpustio je sekretara za odbranu Marka Espera. Na Twitteru je napisao da Kristofer Miler, "uvaženi direktor Nacionalnog centra za kontraobavještajna pitanja, koji je jednoglasno potvrđen u Senatu", postaje vršilac dužnosti Sekretara za odbranu i da odluka odmah stupa na snagu.

Trump se Esperu kratko zahvalio na službi.

Predsjednik Trump i Esper, kako prenose američki mediji, imali su više nesuglasica oko povlačenja američkih vojnika iz ključnih baza u inostranstvu, upotrebe trupa na aktivnoj dužnosti u gušenju unutrašnjih protesta u zemlji i zabranu korištenja simbola Konfederacije na vojnim instalacijama.

56-godišnji Esper bio je sekretar armije, a postao je prvi čovjek Pentagona u julu 2019. godine, kada ga je Trump izabrao da zamijeni Patrika Šenahana, koji je podnio ostavku kao vršilac dužnosti sekretara za odbranu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG