Linkovi

SAD: Trump se večeras obraća naciji


Govor o stanju nacije dešava se samo dan prije nego što će Senat glasati o Trumpovoj krivici i opozivu.

BIJELA KUĆA - Američki predsjednik Donald Trump u utorak navečer bi trebao održati svoj godišnji govor o stanju nacije, prihvatajući tako poziv Predstavničkog doma koji ga je nedavno opozvao.

Senatori bi u srijedu trebali glasati o tome hoće li osuditi Trumpa i smijeniti ga s dužnosti. Gotovo je sigurno da će ga osloboditi optužbi za zloupotrebu vlasti i ometanje pravde, jer njegova Republikanska stranka ima većinu u Senatu, gdje je za osudu i smjenu potrebno dvije trećine glasova.

„Bez presedana u istoriji naše države je imati obraćanje naciji od opozvanog predsjednika koji se kandiduje za ponovne izbore“, primjetio je profesor politologije sa Univerziteta Akron David Cohen. "Ovi se događaji čitaju kao fikcija političkog trilera, osim što se zapravo događaju."

Povratak

Tema Trumpovog trećeg govora bit će „Veliki američki povratak“.

„Mislim da će on dati pozitivnu, perspektivnu viziju“, rekao je visoki dužnosnik administracije, dodajući da će Trump „ohrabriti Kongres da sarađuje s njim da nastavi graditi inkluzivnu ekonomiju u kojoj najmanje dobrobiti ostvaruju neke od najbrži dobitak i gdje ljudi svih pozadina pronalaze nove mogućnosti."

Nepredvidivost

Cohen je rekao da uprkos predviđanjima iz Bijele kuće, njegova „očekivanja pozitivne poruke su niska od predsjednika koji je čuveno nediscipliniran i ne može odoljeti izlaženju iz scenarija. A pretpostavlja se da tim pisaca Bijele kuće stvara neku pozitivnu poruku osim samog Trumpovog hvalisanja o berzi."

Trump je više puta naglašavao u primjedbama novinarima i na političkim skupovima rekordno visoke razine za glavne američke indekse dionica na tržištu, za koje zasluge pripisuje ekonomskoj politici svoje administracije.

Nije poznato hoće li Trump izravno govoriti o opozivu

„Nikad nije sigurno pretpostaviti bilo šta, tako da ne predviđam šta će predsjednik reći o tome“, odgovorio je visoki zvaničnik administracije. "Jasno je da se događa puno, ali neću da predviđam šta će predsjednik reći."

Trumpova se obraćanja, međutim, fokusiraju na domaća pitanja i od njega se ne očekuje da daje bilo kakve primjedbe vezane za vanjsku politiku, izjavio je visoki dužnosnik administracije.

Kao što je uobičajeno za ovako visoko obraćanje, „u principu cijela vlada radi na ovom govoru, jer se bavi procesom koji se dotiče svakog odjeljenja“, rekao je visoki zvaničnik administracije, napominjući da je nekoliko zvaničnika dobilo zadatak da naprave obraćanje ali ono „započinje i završava kod predsjednika“.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG