Linkovi

Tramp najavio da će poslati još federalnih agenata da se "izbore sa nasiljem i kriminalom"


Donald Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući
Donald Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući

Predsjednik SAD Donald Trump najavio je da će poslati federalne agente u Čikago i Albukerki, gradove koje vode demokrate, kako bi se izborili sa nasiljem i kriminalom. Ova Trumpova odluka donijeta u sklopu kampanje "red i zakon", nekoliko mjeseci pred predsjedničke izbore. 

Američki predsednik je na konferenciji za novinare sa sekretarom za pravosuđe Vilijemom Barom otkrio da će proširiti operaciju "Legenda" i da će federalni agenti biti raspoređeni i u drugim gradovima, pošto su već bili u Portlandu.

"Najavljujem da će veći broj federalnih agenata biti poslat u gradove pogođene nasiljem i kriminalom. Ovo krvoproliće mora da se završi", rekao je Trump.

Trumpov plan podrazumijeva slanje federalnih agenata da pomažu lokalnoj policiji u onim gradovima u kojima je sekretarijat za pravosuđe konstatovao "povećan stepen nasilja i kriminala".

Federalni agenti su već bili u Portlandu gdje su se sukobili sa učesnicima antirasističkih protesta, koji traju od ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja. Državna tužiteljka Oregona najavila je da će tužiti federalnu vladu zbog toga što su federalni agenti hapsili demonstrante.

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut i guvernerka Nju Meksika Mišel Grišam, obje demokrate, rekle su da je federalna policija dobrodošla dokle god sarađuje sa lokalnom.

Ali, obje su protiv toga da federalni agenti rasturaju demonstracije kao što se desilo u Portlandu i najavile su da će, u tom slučaju, pokretati sudske postupke.

"Ako Trumpova administracija želi da stanovnike Novog Meksika suoči sa autoritarnim, nepotrebnim i neodgovornim razbijanjem demonstracija u vojnom stilu, onda nemaju šta da traže ovdje", rekla je guvernerka Nju Meksika.

"Nisu nam potrebne federalne snage, nenaoružani, tajni federalni agenti", rekla je gradonačelnica Čikaga, aludirajući na situaciju u Portlandu.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar je rekao da će pripadnici različitih policijskih službi biti na ulicama kao agenti, a da će istražitelji raditi na tome da se smanji stopa ubistava i nasilja bandi.

"Ovo se razlikuje od taktika koje smo koristili za borbu protiv nasilja rulje. Nastavićemo da se borimo sa tim, ali ovo što smo najavili nije isto - već klasična borba protiv kriminala", tvrdi Bar.

Operacija "Legenda" uključuje agente FBI i drugih agencija koje će raditi sa lokalnim i državnim policijama.

Predsjednik Donald Trump se, tokom kampanje za reizbor, često odlučivao snažni policijski i vojni odgovor na proteste širom SAD koji su izbili poslije ubistva Džordža Flojda.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG