Linkovi

Šest mrtvih u tropskoj oluji Zeta na jugoistoku SAD


A downed tree blocks a street on Oct. 29, 2020, in Decatur, Ga., a suburb of Atlanta, after the passage of Hurricane Zeta.
A downed tree blocks a street on Oct. 29, 2020, in Decatur, Ga., a suburb of Atlanta, after the passage of Hurricane Zeta.

Tropska oluja Zeta ostavila je šest mrtvih i trag razaranja za sobom, jer je donijela jake vjetrove i jaku kišu s američke obale zaljeva preko srednjeatlantskih država.

U svom najnovijem izvještaju, američki Nacionalni centar za uragane rekao je da se Zeta nalazi na granici Virginije i Sjeverne Karoline s vjetrovima od 85 km / h (53 mph) i da se brzo kreće prema sjeveroistoku.

Zeta je pala na zemlju kao snažni uragan kategorije 2 u Louisiani na američkoj obali zaljeva.

Will Arute, koji živi u New Orleansu, rekao je da zvuči kao da je eksplodirala bomba kad je dio velikog hrasta puknuo ispred njegove kuće i zabio se u njegov automobil i ugao njegova doma, izvijestio je Associated Press.

“Nisam očekivao da će se ovo dogoditi. Bilo je prilično intenzivno gledati kad je prolazila ovdje ", rekao je.

Očekivalo se da će sjeverna Virginia i Washington dobiti 2 do 7 centimetara (oko 1 do 3 inča) kiše.

Ranije je Zeta gotovo izravno pogodila grad New Orleans u državi Louisiana, ali se osjećala i dalje na istoku u Atlanti u državi Georgia. Bila je to vrlo jaka oluja kategorije 2 s maksimalnim vjetrom od oko 175 km / h (109 mph).

Oluji se pripisuje najmanje šest smrtnih slučajeva. Četiri osobe umrle su u Alabami i Georgiji kad je drveće palo na kuće, izvijestio je AP. Dvoje mrtvih prikovano je za svoj krevet kad im se drvo srušilo u dom, prema vatrogasnim službenicima okruga Gwinnett u državi Georgia.

A man rides his bicycle while palm trees sway in the wind as Hurricane Zeta approaches, in Cancun, Mexico October 26, 2020. REUTERS/Jorge Delgado
A man rides his bicycle while palm trees sway in the wind as Hurricane Zeta approaches, in Cancun, Mexico October 26, 2020. REUTERS/Jorge Delgado

U Mississippiju, Leslie Richardson (58) utopio se kad je zarobljen u rastućoj morskoj vodi u Biloxiju nakon što je snimio bijesnu oluju, rekao je AP-u mrtvozornik okruga Harrison. A u New Orleansu je 55-godišnjaka udario struja sa srušenog dalekovoda, rekao je mrtvozornik iz Louisiane.

Web stranica PowerOutage.us kaže da je oluja ostavila milione bez električne energije u sedam država, uključujući više od 553.000 u Georgiji, 414.000 u Alabami i 444.000 Louisiane.

Zeta je postala četvrti uragan koji je pogodio Louisianu ove sezone i 11. oluja koja je ove godine pogodila kopno SAD-a. Povezao je rekord postavljen 2005. godine kao 27. proglašena oluja u sezoni. Uragansko središte kaže da bi rekord mogao pasti idućih dana jer vremenski poremećaj na jugu Kariba ima 60% šanse da postane 28. proglašena oluja sezone.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG