Linkovi

Jugoistok Amerike na udaru oluje, više od 10 žrtava nevremena


Automobil u naselju poplavljenom poslije prolaska tropske oluje Klodet, u Slajdelu u Alabami, 20. juna 2021.
Automobil u naselju poplavljenom poslije prolaska tropske oluje Klodet, u Slajdelu u Alabami, 20. juna 2021.

Tropska oluja Klodet prešla je u ponedjeljak sa američke obale na Atlantski okean, nakon što je izazvala obilne padavine i bujične poplave na jugoistoku zemlje. Od posljedica nevremena, u Alabami je tokom vikenda preminulo najmanje 14 osoba - među kojima je i devetoro djece u lančanom sudaru.

Devetomjesečna beba i njen 29-godišnji otac poginuli su u lančanom sudaru oko 18 vozila, među kojima je bio autobus omladinskog ranča Udruženja šerifa Alabame, koji je prevozio osam djevojčica mlađih od 17 godina, saopštio je šerif okruga Batler, Deni Bond.

Na ranču žive "djeca školskog uzrasta iz Alabame koja su bila zanemarivana ili zlostavljana u svojim porodicama", dodao je šerif. Osmoro djece koja su poginula u nesreći vraćalo se na ranč poslije nedjelju dana provedenih na plaži Golf Šors, na obali Meksičkog zaliva. Autobus se zapalio poslije sudara.

Uzrok sudara na autoputu između Grinvila i Fort Depozita se još istražuje ali se sumnja da su vozila proklizala. Nesreća se dogodila oko 2:45 po lokalnom vremenu, na, za lokalce, ozglolašenoj nizbrdici koja vodi ka mostu iznad jednog rukavca. "Ovo je najgora nesreća u istoriji našeg okruga", izjavio je šerif Bond za Reuters.

Stanovnik Norporta u Alabami raščišćava ruševine svoje kuće posle velikih poplava u subotu uveče.
Stanovnik Norporta u Alabami raščišćava ruševine svoje kuće posle velikih poplava u subotu uveče.

Direktorka ranča u okrugu Talapusa, Kendis Gali, je spasena i hospitalizovana u Montegomeriju, ali se ne zna u kom je stanju, saopštio je Smit koji je dodao da je Gali u nesreći izgubila namanje jedno dijete.

"Ovo je najveća tragedija koju sam lično doživio", ispričao je za AP Majkl Smit, direktor Kampova za mlade, koji se vratio sa putovanja u drugom autobusu i nije vidio sam udes. "Riječi ne mogu da opišu ono šta sam vidio", rekao je Smit na mestu nesreće koje je posetio u subotu. "Volimo ove djevojčice kao sopstvenu djecu."

Za to vrijeme, 24-godišnji mladić i trogodišnji dječak su poginuli kada je drvo palo na njihovu kuću nadomak grada Taskalusa. Drvo se srušilo zbog snažne kiše koja je zahvatila sjevernu Alabamu.

Prethodno je napadalo oko 30 centimetara kiše zbog tropske depresije Klodet.

Vjetrovi koji prate Klodet u nedjelju su nastavili da pušu brzinom od oko 45 kilometara na sat. Meteorolozi nacionalnog centra za upozoravanje na uragane prognozirali su da će depresija ponovo prerasti u tropsku oluju u ponedjeljak, iznad istočnog dijela Sjeverne Karoline, prije nego što ne krene ka Atlantskom okeanu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG