Linkovi

Tropska oluja Elsa se vratila. Ide prema Floridi


A man walks with an umbrella ahead of Tropical Storm Elsa in the Little Havana neighborhood of Miami, Florida, July 5, 2021.
A man walks with an umbrella ahead of Tropical Storm Elsa in the Little Havana neighborhood of Miami, Florida, July 5, 2021.

Uvjeti na jugu Floride počeli su se pogoršavati dok je tropska oluja Elsa rano u utorak ciljala Florida Keys, što je potaknulo uragansku stražu na dijelovima zapadne obale države, prema Nacionalnom centru za uragane.

Osim štetnih vjetrova i jakih kiša, centar sa sjedištem u Miamiju rekao je da je poluotok u opasnosti od po život opasnih olujnih udara, poplava i izoliranih tornada. Upozorenje na uragan je izdato za zapadno-središnju i obalu Big Benda na Floridi od Egmont Key-a do rijeke Steinhatchee.

Tri do pet centimetara kiše s lokaliziranim maksimalnim iznosima do 8 centimetara kiše očekuju se do srijede preko Keysa i na jugozapadni i zapadni dio poluotoka Florida. U utorak ujutro moguće je nekoliko tornada širom južne Floride i kasnije tijekom dana na poluotoku Florida, prognoziralo je središte.

Guverner Ron DeSantis proširio je u ponedjeljak postojeće vanredno stanje kako bi obuhvatio desetak okruga koji se prostiru na području Floride gdje se očekuje da će Elsa u srijedu brzo proći, a predsjednik Joe Biden odobrio je hitnu pomoć države uoči oluje.

Pojačani napori spašavanja iz urušene zgrade na južnoj Floridi suočili su se s novim vremenskim prijetnjama dok se tropska oluja približavala državi. U ponedjeljak je grom natjerao posade da zaustave potragu za žrtvama kolapsa 24. juna u Surfsideu u garažnom prostoru napunjenim vodom, rekli su dužnosnici.

Elsini maksimalni vjetrovi pojačali su se na 95 km / h rano u utorak. Polagano jačanje predviđa se do utorka navečer, a Elsa bi mogla biti blizu orkanske jačine prije nego što padne na Floridu. Očekuje se da će oslabiti nakon kretanja u unutrašnjost. Njegova je jezgra bila oko 80 kilometara jugozapadno od Key Westa na Floridi i 270 milja (435 kilometara) južno od Tampe. Nastavljao se kretati prema sjevero-sjeverozapadu brzinom od 19 km / h.

Elsa je sletjela na Kubu u ponedjeljak popodne u blizini Cienega de Zapata, prirodnog parka s malo stanovnika. Krenuo je prema sjeverozapadu preko otoka, prolazeći Havanu samo na istoku. Oborine od 5 do 10 inča s izoliranim maksimalnim količinama od 40 cm očekuju se u utorak na dijelovima Kube što će rezultirati značajnim poplavama i klizištima.

Nije bilo ranih izvještaja o ozbiljnijoj šteti dok je Elsa prolazila iznad Kube.

"Vjetar jako puše i ima puno kiše. Malo vode ulazi ispod vrata moje kuće. U dvorištu je razina visoka, ali nije ušla u kuću", Lázaro Ramón Sosa, obrtnik i fotograf koji živi u gradu Cienega de Zapata, rekao je telefonom za Associated Press.

Sosa je rekao da je vidio kako u blizini pada nekoliko stabala avokada.

Elsa je provela nedjelju i veći dio ponedjeljka pomičući se paralelno s južnom obalom Kube prije nego što je krenula na kopno, štedeći veći dio otoka od značajnih učinaka. Iz predostrožnosti su kubanski dužnosnici evakuirali 180.000 ljudi zbog mogućnosti jakih poplava iz oluje koja je već pogodila nekoliko karipskih otoka, usmrtivši najmanje tri osobe.

Upozorenja o tropskim olujama objavljena su za Florida Keys od Craig Key-a zapadno do Dry Tortugasa i za zapadnu obalu Floride od Flaminga prema sjeveru do rijeke Ochlockonee.

Tropska olujna straža aktivna je za obalu Georgije i dijelove obale Južne Karoline od usta rijeke St. Marys do rijeke South Santee u Južnoj Karolini.

Uvjeti tropskih oluja trebali bi se nastaviti na dijelovima središnje i zapadne Kube tijekom sljedećih nekoliko sati. Upozoravajuće stanje započinje u području upozorenja na Florida Keysu, a očekuje se duž zapadne obale Floride kasnije u utorak.

Elsa je bio prvi uragan u atlantskoj sezoni i nanijela je široku štetu na nekoliko istočnih karipskih otoka u petak. Kao tropska oluja rezultirala je smrću jedne osobe na Svetoj Luciji te 15-godišnjeg dječaka i 75-godišnjakinje u odvojenim događajima u Dominikanskoj Republici.

Elsa je najranija zabilježena peta oluja sa imenom, rekao je Brian McNoldy, istraživač uragana sa Sveučilišta u Miamiju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG