Linkovi

SAD traže bezuslovno oslobađanje kosovskih policajaca


Matthew Miller
Matthew Miller

Sjedinjene Države vjeruju da Kosovo i Srbija moraju da preduzmu hitne korake da deeskaliraju tenzije, što obuhvata i bezuslovno oslobađanje tri uhapšena kosovska policajca, saopšteno je u četvrtak iz State Departmenta.

"Vjerujemo da bi obje strane trebalo da bez odlaganja primijene plan Evropske unije od tri tačke. U okviru toga, premijer Kurti i njegova vlada moraju da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju tranzicione dužnosti sa alternativnih lokacija i povuku policijske snage. Nastavljamo da osuđujemo neprihvatljivo nasilje na pripadnike KFOR-a, policiju i novinare", rekao je portparol State Departmenta Matthew Miller na konferenciji za novinare.

Miller je rekao da su Sjedinjene Države i dalje angažovane po ovom pitanju, i u direktnom kontaktu sa obje strane, kao i sa američkim partnerima u regionu.

"Sekretar Blinken je razgovarao sa partnerima u regionu o ovome, savjetnik (Derek) Chollet je imao direktne razgovore, kao i drugi u State Departmentu", rekao je Miller.

Nije međutim želio da govori o mogućim akcijama koje bi SAD preduzele, uključujući i sankcije.

"Naš fokus je da objema stranama stavimo do znanja da očekujemo da preduzmu hitne korake da smanje tenzije i primijene plan EU", istakao je Miller.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG