Linkovi

SAD traže uvođenje normi za svemir nakon "neodgovornog" ruskog testa


Potpredsjednica Kamala Harris govori tokom sastanka Savjeta za svemir, u američkom Institutu za mir u Washingtonu, 1. decembra 2021.
Potpredsjednica Kamala Harris govori tokom sastanka Savjeta za svemir, u američkom Institutu za mir u Washingtonu, 1. decembra 2021.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris kritikovala je u srijedu "neodgovornu" rusku svemisku probu koja je proizvela krhotine i dovela u opasnost Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a Bidenova administracija iznijela je novu strategiju za odgovorno ponašanje u svemiru.

Harris je sazvala inauguracioni sastanak Nacionalnog savjeta za svemir i zatražila od članova tog vladinog tijela da promovišu odgovorno civilno, komercijalno i nacionalno ponašanje u vezi sa bezbjednošću u svemiru, gdje raste komercijalni interes i zabrinutost zbog kineske i ruske konkurencije.

"Bez jasnih normi za odgovorno korištenje prostora, izlažemo se realnom riziku od prijetnji po našu nacionalnu i globalnu bezbjednost", rekala je Harris.

Ona je rekla da je ruski "neodgovorni čin" testiranja antisatelitske tehnologije prošlog mjeseca stvorio krhotine koje su ugrozile ISS.

Američki zvaničnici zabrinuti su zbog sve veće bezbjednosne aktivnosti glavnih rivala Washingtona u svemiru. Kinesko testiranje hipersoničnog oružja ove godine podiglo je izglede za trku u naoružanju sistemima u orbiti Zemlje koji bi mogli da izbjegnu postojeću odbranu od raketa.

U međuvremenu, sve veći broj kompanija nastoji da pokrene novu eru privatnih komercijalnih letova u svemir nakon što su te privatne firme godinama radile zajedno sa Nacionalnom administracijom za aeronautiku i svemir (NASA) američke vlade na lansiranju raketa.

Predsjednik Joe Biden takođe je u srijedu potpisao izvršnu naredbu kojom se u Nacionalni savjet za svemir uključuju šefovi odjeljenja za obrazovanje, rad, poljoprivredu i unutrašnje poslove, kao i njegov nacionalni savjetnik za klimu.

Administracija takođe želi rad grupe na povećanju svemirskih klimatskih podataka i poboljšanju naučnih napora koji bi mogli da pomognu otvaranju radnih mjesta i konkurentnosti SAD, navodi se u saopštenju.

Nacionalni savjet za svemir je odvojen od vojnog ogranka američkih svemirskih snaga stvorenog pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG