Linkovi

Republikanski donatori zgroženi troškovima reprezentacije u Nacionalnom odboru stranke


Iako republikanci prema anketama stoje razmjerno dobro pred kongresne izbore u studenom, njihov Nacionalni odbor prikupio je ove godine znatno manje novca, u odnosu na razdoblje prije četiri godine

Dnevnik Los Angeles Times piše o ostavkama nekoliko zaposlenika Nacionalnoog odbora Republikanske stranke, tijela koje je zaduženo za održavanje stranačke infrastrukture na terenu, prikupljanje novca za kampanje te – pobjedu na izborima. Iako republikanci prema anketama stoje razmjerno dobro, pred kongresne izbore u studenom, njihov Nacionalni odbor prikupio je ove godine znatno manje novca, u odnosu na razdoblje prije četiri godine, ili pak u usporedbi s Demokratskom strankom. Čini se da donatori zaobilaze glavni stranački stožer te novac poklanjaju drugim organizacijama vezanim za Republikansku stranku najviše zbog čelnog čovjeka Nacionalnog odbora, Michaela Steela. Steel se, kako piše Los Angeles Times, najviše 'istakao' ogromnim troškovima reprezentacije. Za konzervativnu republikansku bazu, najšokantniji od tih 'službenih' troškova bio je nedavni posjet grupe mlađih aktivista i donatora jednom striptiz klubu u Los Angelesu. Michael Steel, međutim, kritike je sinoć otklonio tvrdnjom da je nepravedno što se njega – prvog crnca na čelu nacionalnog stranačkog stožera republikanaca – 'tretira strože nego njegove prethodnike'.

List Chicago Tribune piše o tome kako napreduju pripreme za suđenje Rodu Blagojevichu, bivšem guverneru savezne države Illinois koji je optužen za primanje mita. Savezni tužitelji jučer su sudu i obrani predočili ključni dokument koji tereti ovog političara iz Demokratske stranke. No, kako javlja list iz Chicaga, sadržaj dokumenta nije i objavljen, kakva je inače praksa, jer 3. lipnja počinje izbor 12 članova sudske porote koja će odlučivati o krivnji bivšeg guvernera. Traži se 12 osoba koje nemaju formirana stajališta o ovom slučaju i objavljivanje dokumenata optužbe u medijima, u ovom trenutku, možda bi narušilo njihovu sposobnost da budu objektivni – ovako je Chicago Times protumačio logiku saveznih tužitelja.

Politička blogerica lista Washington Post Anne Kornblut piše da je predsjedniku Obami, jučer u mjestu Charlotte u Sjevernoj Karolini, trebalo više od 17 minuta da odgovori na jednostavno pitanje koje mu je postavila jedna radnica u lokalnoj tvornici baterija. Ne mislite li da su porezi već ionako veliki, a sada ste nam još 'natovarili' i reformu zdravstva? – glasilo je pitanje. Predsjednikov odgovor je bio vrlo opsežan i toliko stručan da su okupljeni počeli zijevati, a posljednji redovi u dvorani – prorjeđivati, piše blogerica washingtonskog lista. Predsjednik se na kraju ispričao zbog 'vjerojatno preopširnog odgovora'.

XS
SM
MD
LG