Linkovi

Biden i Harris kao tandem proglašeni za "ličnost godine" magazina Time


Joe Biden i Kamala Harris na naslovnici izdanja sa izborom ličnosti godine.
Joe Biden i Kamala Harris na naslovnici izdanja sa izborom ličnosti godine.

Magazin Time je imenovao novoizabranog predsjednika Džozefa Bajdena i novoizabranu potpredsjednicu Kamalu Haris za "ličnost godine 2020."

Tajmov glavni urednik Edvard Felsental izjavio je da su Bajden i Haris izabrani zato što su "promijenili američku priču, pokazali da su snage empatije jače od bijesa podjela, i zato što su predstavili viziju zacjeljenja svijeta koji je u žalosti."

"Svaki predsjednik od Frenklina Ruzvelta je u nekom trenutku svog mandata bio ličnost godine, a više od dvadeset je to bilo u godini predsjedničkih izbora. Ovo je prvi put da smo uključili i osobu na potpredsjedničkom položaju."

Ličnosti godine časopisa "Tajm" za 2020: Džo Bajden i Kamala Haris
Ličnosti godine časopisa "Tajm" za 2020: Džo Bajden i Kamala Haris

Kandidati za Tajmovu ličnost godine su bili i predsjednik Donald Trump, zdravstveni radnici u prvim redovima borbe protiv pandemije i doktor Entoni Fauči kao i pokret za pravdu u rasnim odnosima.

Tajm je Trampa proglasio za ličnost godine 2016, kada je pobijedio na predsjedničkim izborima, pišući da je Tramp "nadmašio lidere obje velike političke stranke i efikasno preusmjerio politički smjer međunarodnog poretka."

U četvrtak, Tajm je korejski bend BTS imenovao za zabavljača godine a Lebrona Džejmsa, zvijezdu NBA šampiona Los Anđeles Lejkersa za sportistu godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG