Linkovi

Američka vlada tuži Teslu zbog navodnog uznemiravanja afro-američkih radnika


Vozila parkirana ispred fabrike Tesla u Frimontu, Kalifornija, 12. maj, 2020. (Foto: AP/Ben Margot)
Vozila parkirana ispred fabrike Tesla u Frimontu, Kalifornija, 12. maj, 2020. (Foto: AP/Ben Margot)

Američka agencija za građanska prava tužila je kompaniju Tesla, tvrdeći da je proizvođač električnih automobila tolerisao ozbiljno uznemiravanje zaposlenih crnaca u fabrici u Frimontu u Kaliforniji, u optužbama sličnih slučajeva koje su pokrenuli država i zaposleni u Tesli.

Američka komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) navela je u tužbi podnijetoj federalnom sudu u Kaliforniji da su od 2015. do danas, crni radnici u fabrici Tesla rutinski bili izloženi rasističkim uvredama i grafitima, uključujući kukaste krstove i omče.

Kompanija Tesla nije uspjela da istraži pritužbe na rasističko ponašanje i otpustila je ili na drugi način se osvetila radnicima koji su prijavili uznemiravanje, navodi EEOC u tužbi.

Tužba dodaje federalne optužbe uz one za diskriminaciju države Kalifornije i zaposlenih u Tesli.

To je uslijedilo nakon prekida pregovora o poravnanju sa EEOC nakon što je Tesla objavila da je agencija formalno izrazila zabrinutost prošle godine. EEOC rutinski rješava tužbe sa poslodavcima, a relativno je rijetko da slučajevi agencije idu na suđenje.

Tesla se suočava sa nekoliko drugih tužbi za rasnu diskriminaciju koje iznose slične tvrdnje, uključujući grupnu tužbu radnika u fabrici u Frimontu i tužbu kalifornijske agencije za građanska prava. Kompanija je u tim slučajevima saopštila da ne toleriše diskriminaciju i ozbiljno shvata pritužbe radnika.

Kompanija Tesla nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

EEOC u tužbi je naveo da je počeo da istražuje Teslu nakon što je predsjednica petočlane komisije, Šarlot Berouz, podnijela internu žalbu poznatu kao "Optužbe protiv kompanije".

Pošto je prošle godine zaključila da postoji "razuman razlog" da vjeruje da je kompanija Tesla prekršila federalni zakon kojim se zabranjuje rasna diskriminacija na radnom mjestu, agencija je pokušala i nije uspjela da sklopi sporazum o nagodbi, navodi se u tužbi.

Berouz je u saopštenju navela da je borba protiv šireg uznemiravanja na radnom mjestu ključni prioritet EEOC.

"Svaki zaposleni zaslužuje da se njegova građanska prava poštuju, a nijedan radnik ne bi trebalo da trpi sramotnu rasnu fanatičnost koju je otkrila naša istraga", rekla je ona.

U tužbi EEOC traži se odšteta za neodređeni broj crnih radnika, zajedno sa nalogom koji zahtijeva od Tesle da revidira svoju politiku o zabrani diskriminacije i odmazde.

Tesla takođe pokušava da odbije slične tvrdnje Kalifornijskog odjeljenja za građanska prava. Odeljenje tvrdi da je Tesla diskriminisala crne radnike kada je donosila odluke o plaćanju, unapređenju i radnim zadacima.

Tužba Agencije se odnosi na kršenje kalifornijskog zakona, dok slučaj EEOC uključuje slične federalne zakone.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG