Linkovi

Talas vrućina zahvatio mnoge dijelove SAD


Volonteri donose vodu u Portlandu u Oregonu. (Foto: AP /Gillian Flaccus)
Volonteri donose vodu u Portlandu u Oregonu. (Foto: AP /Gillian Flaccus)

Volonteri i zaposleni u lokalnim službama dopremili su krevete i boce sa vodom u centar za rashlađivanje u jednoj praznoj zgradi u Portlandu, u Oregonu, gdje je otvoreno mnogo sličnih mjesta zbog novog talasa vrućina koji je zahvatio sjeverozapad Amerike.

Toplotni talas je ove nedjelje pogodio i druge dijelove zemlje. Meteorološka služba saopštila je da će upozorenja na vrućinu biti na snazi od srednjeg zapada do sjeveroistoka do najmanje petka.

U Portlandu, temperature su u srijedu bile blizu 38 stepeni Celzijusa, a to bi moglo da bude premašeno u četvrtak i petak. Vlasti, koje pokušavaju da pomognu ranjivim kategorijama stanovništva, i dalje na umu imaju talas vrućina ranije ovog mjeseca tokom kojeg su preminule stotine ljudi na sjeverozapadu američkog kontinenta.

Trenutne temperature u Portlandu, gradu sa obično umjerenom klimom, oborile bi rekorde ove nedjelje da se to već nije dogodilo krajem juna. Seattle će biti nešto hladniji, ali i dalje postoji šansa da se obore rekordi i u tom gradu. Mnogi stanovnici u tom području nemaju klima uređaje.

Guvernerka Oregona Kate Brown proglasila je vanredno stanje i aktivirala centre za hitne operacije, ističući da postoji mogućnost da se poremeti snabdijevanje električnom energijom, kao i da dođe do poremećaja u saobraćaju.

Osim centara za rashlađivanje, produženo je i radno vrijeme biblioteka, dok je vožnja autobusom besplatna za one koji idu u skloništa.

Toplotni talasi i historijska suša na američkom zapadu odraz su klimatskih promjena zbog kojih su vremenske prilike još ekstremnije, ocjenjuje agencija Associated Press.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG