Linkovi

SAD prodaju Tajvanu rakete vazduh-zemja


Borbeni avion Indigenous Defense Fighter (IDF) sa izloženim raketama u vazduhoplovnoj bazu Makung, na tajlandskom ostrvu Pengu.
Borbeni avion Indigenous Defense Fighter (IDF) sa izloženim raketama u vazduhoplovnoj bazu Makung, na tajlandskom ostrvu Pengu.

Vlada Sjedinjenih Država objavila je u srijedu da je odobrila prodaju naprednih raketa vazduh-zemlja vrijednih milijardu dolara Tajvanu, dok to ostrvo osjažuje svoju odbranu od prijetnje od Kine.

State Department je saopštio da je pristao da proda 135 raketa AGM-84H SLAM-ER - precizno vođenih, krstarećih raketa lansiranih iz vazduha i prateće opreme.

Takođe je odobrena prodaja šest izviđačkih uređaja MS-110 za vazdušno izviđanje iz aviona i 11 pokretnih lakih raketnih bacača M142, čime je vrijednost tri paketa naoružanja dostigla 1,8 milijardi dolara.

Rakete SLAM-ER pomoći će Tajvanu da "odgovori na trenutne i buduće prijetnje jer pružaju mogućnosti preciznog napada po svim vremenskim uslovima, danju i noću na pokretne i stacionarne ciljeve" na zemlji ili okeanu, navodi se u saopštenju.

Kina, koja Tajvan doživljava kao odmetnutu pokrajinu, pojačala je pritisak na ostrvo tokom protekle godine, šaljući u svoj vazdušni prostor brodove za nadzor u blizinu voda ostrva.

Prošle nedjelje, Peking je objavio video vojne vježbe koja simulira invaziju na teritoriju nalik Tajvanu, uključujući raketne udare i iskrcavanja amfibija.

Iako se Tajvan decenijama oslanjao na implicitne američke bezbjednosne garancije, Washington ga je pozvao da ojača sopstvene sposobnosti da se odupre napadu. Ali Washington takođe želi da Tajvan nadogradi svoje naoružanje.

"Bilo da je desant amfibija, raketni napad ili operacija sive zone, oni se zaista moraju ojačati", rekao je prošle nedjelje savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brien.

"Tajvan treba da počne da razmatra neke asimetrične strategije zabrane i onemogućavanja pristupa području ... i zaista da se ojača na način koji bi odvratio Kineze od bilo kakve vrste amfibijske invazije ili čak operacije sive zone protiv njih", rekao je O'Brien.

Prodaja najavljena u srijedu nije uključivala borbene dronove MK9 Riper, koje je Tajvan navodno zatražio.

XS
SM
MD
LG