Linkovi

Američki zvaničnici obećavaju "odlučnu reakciju" ako Tajvan bude napadnut


Rob Wittman
Rob Wittman

Delegacija američkog Kongresa koja je bila u posjeti Tajvanu rekla je u petak da će SAD djelovati ako ostrvo bude napadnuto.

"Znajte da će svaki neprijateljski ničim izazvan napad na Tajvan rezultirati odlučnom reakcijom SAD-a", rekao je Rob Wittman, potpredsjednik Odbora za oružane snage Predstavničkog doma, u govoru uoči sastanaka s predsjednicom Tsai Ing-Wen.

Američki zakon zahtijeva od Washingtona da Tajvanu obezbijedi sredstva da se brani i tretira sve prijetnje otoku koje izazivaju "ozbiljnu zabrinutost", ali ostaje dvosmislen o tome hoće li angažirati snage kao odgovor na napad iz Kine.

Wittman iz Virginije, zajedno sa Carlosom Gimenezom sa Floride i Jenom Kiggansom iz Virginije, doputovao je u četvrtak u trodnevnu posjetu Tajvanu. Trojica republikanaca sastaju se s predsjednicom Tajvana i šefom tajvanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Wellingtonom Kooom.

Tajvan je samoupravni otok za koji Kina kaže da polaže pravo, a koji se posljednjih godina suočava sa sve većim vojnim uznemiravanjem jer kineski borbeni avioni i brodovi mornarice održavaju dnevne vježbe usmjerene prema otoku, često dolazeći blizu otoka ili ga okružujući.

Tokom godina, da bi ojačao svoju odbranu, Tajvan je kupio vojne opreme od SAD-a u vrijednosti od 19 milijardi dolara, ali većina toga ostaje neisporučena.

"Imamo obvezu pobrinuti se da popunimo zaostale inozemne vojne prodaje koje sada postoje između naših zemalja", rekao je Wittman, dodajući da i republikanci i demokrati rade na tom pitanju.

SAD su počele da pronalaze nove načine da podrže Tajvan u odbrambenoj pomoći. U julu su Sjedinjene Države najavile vojnu pomoć od 345 miliona dolara u velikom paketu koji se oslanja na američke zalihe.

U srijedu je Bidenova administracija odobrila prvi američki vojni transfer na Tajvan u okviru programa koji je općenito rezerviran za pomoć suverenim, neovisnim državama. Iznos je bio skroman i iznosio je 80 miliona dolara, a zvaničnici nisu precizirali za šta će se novac tačno koristiti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG