Linkovi

SAD: Sve više opcija za brzo punjenje električnih automobila


Automobil na struju se puni u Kaliforniji
Automobil na struju se puni u Kaliforniji

Jedan od ciljeva administracije Joea Bidena i Kamale Harris je da se po američkim drumovima vozi više električnih automobila. Dobri za životnu sredinu, ti automobili još nisu pogodni za duga putovanja američkim prostranstvima.

Zato Bijela kuća ulaže u razvoj mreže za punjenje električnih automobila, a neke države donose lokalne propise kako bi pomogle da najsavremenija tehnologija dođe do njihovih stanica za punjenje električnih vozila.

Za vlasnike električnih automobila koji žive u stambenim zgradama ili se nađu na otvorenom drumu, ponekad je problem naći mjesto za punjenje automobila.

Vlasnica električnog automobila Rebeca DeWhitt često mora da se dovija.

"Da živimo u kući ili zgradi gdje postoji garaža sa utičnicom, samo bismo ga uštekali u zid, ali pošto ne živimo, koristimo produžni kabl", govori ona.

Cilj Bidenove administracije je da električni automobili čine polovinu svih novih prodatih automobila u zemlji do 2030, a taj plan podrazumijeva i izgradnju bolje infrastrukture za punjenje vozila.

Zato Bijela kuća daje državama pet milijardi dolara da izgrade mrežu stanica za punjenje širom zemlje. Texas je dobio najviše novca od tog plana.

Strateg kompanije Austin Energy, Cameron Freberg, kaže da će razvoj mreže u Texasu značajno povećati upotrebu električnih automobila u državi koja ima puno otvorenih drumova između gradova.

"Vidjećete stanice sa brzim punjačima za jednosmjernu struju, gdje će vozači moći da napune rezervoar za nekoliko minuta umjesto nekoliko sati, strateški raspoređene svuda po državi Texas. A kada se one otvore, biće mnogo lakše da se putuje po tim velikim koridorima", kaže Freberg.

Kompanija Tesla postavlja standarde u industriji za punjenje električnih automobila, a sada je otvorila svoju mrežu, i dozvoljava drugim proizvođačima automobila da prave adaptere za Tesline stanice za punjenje. Ford je prva velika kompanija koja je u maju odlučila da sarađuje sa Teslom, a ubrzo su to uradili Mercedes, Volvo i Polestar.

Analitičar Loren McDonald ističe da je taj dogovor prekretnica budući da Tesla ima više stanica za brzo punjenje od svih ostalih autokompanija zajedno.

"Ako vozite automobil koji nije Tesla, dobićete potencijalni pristup dva puta većem broju stanica sa punjačima nego što imate sada. To je jedan od razloga što su mnoge kompanije pristale da sarađuju sa svojim konkurentom, Teslom", rekao je on.

Texas je nedavno odobrio plan kojim se od automobilskih kompanija zahtijeva da uključe Teslinu tehnologiju u stanice za punjenje električnih automobila. Druge države bi mogle da uskoro slijede taj primjer.

Analitčari kažu da bi to bila velika pobjeda za Teslu ali i vozače električnih automobila, kao što je Stephanie Terrell, koji u ovom trenutku moraju da dugo čekaju da im se automobil napuni.

"Iskreno, plašila sam se da će mi automobil stati nasred puta, ali na sreću stigla sam dovde. Međutim, moram da čekam nekoliko sati da se automobil napuni", kaže ona.

I dok će biti potrebno vrijeme da se širom Amerike izgradi velika mreža za brzo punjenje električnih automobila, novi adapteri za punjače pomoći će većem broju vozača da znatno brže napune svoje rezervoare.

XS
SM
MD
LG