Linkovi

SAD: Rekordan broj međunarodnih studenata


SAD: Rekordan broj međunarodnih studenata
SAD: Rekordan broj međunarodnih studenata

Broj međunarodnih studenata u Sjedinjenim Državama dosegnuo je rekordan broj. Krajem školske godine 2009. američka sveučilišta je pohađalo 670 tisuća studenata iz drugih zemalja. Već osmu godinu zaredom, Sveučilište južne Californije je imalo najveći broj. Njihov akademski program pohađa 6600 međunarodnih studenata.

Vincent Vigil, predavač
Vincent Vigil, predavač

Na Sveučilištu se može uzeti sat na kojem međunarodni studenti upoznaju američke kolege. Instruktor Vincent Vigil kaže da novopridošli učenici nauče sve aspekte života u Americi: "Na ovakvim satima se druže sa Amerikancima, ali također imaju priliku i postavljati svakojaka pitanja, kao na primjer: Što voliš raditi u slobodno vrijeme? Zašto si izabrao ovo sveučilište?"

Sveučilište južne Californije je poznato po sportistima, ali većina studenata kaže da dolaze zbog dobrog akademskog programa. Fakultet ima filmsku školu gdje je George Lucas, redatelj Ratova zvijezda započeo karijeru.

Neki studenti dolaze da studiraju biznis, društvene znanosti, komunikacije, a neki dolaze samo zbog poznate škole inžinjerstva.

U regularnim akademskim programima, sveučilište ima 6600 međunarodnih studenata. Jedan od četiri studenta za visoko obrazovanje je iz druge zemlje, a u programima za više obrazovanje jedan od deset.

Tony Tambascia vodi ured za međunarodne službe. On kaže da sveučilište aktivno prima strane studente: "Trenutno imamo studente iz 115 različitih mjesta iz cijeloga svijeta. Najviše je Indijaca, kojih ukupno ima 1500. Gotovo je isti broj Kineza."

Američka sveučilišta imaju i koristi od stranih studenata, jer oni plaćaju veću cijenu za školarinu. Manje od 5% njih prima financijsku pomoć. Međunarodni studenti pridodaju i raznolikosti ove ustanove. Dekanica za više škole Katharine Harrington kaže da sveučilište najjače veze ima sa Azijom, jer je kroz povijest ovdje studirao veliki broj ljudi s cijelog tog kontinenta. Sveučilište je pohađao student iz Japana 1890. godine, prije više od stotinu godina.

Yuan Si Zhao, studentica
Yuan Si Zhao, studentica

Yuan Si Zhao iz Pekinga je upisala magistarski iz menadžmenta u komunikacijama. Ona kaže da su joj prijatelji još dok je bila mala preporučavali ovu ustanovu.

Studenti su zadovoljni uvjetima na fakultetu, i kažu da ih zahtjevan program i međunarodna atmosfera pripremaju za diplomiranje i život nakon diplome.

XS
SM
MD
LG