Linkovi

13.000 radnika štrajkuje tražeći bolje plate i beneficije od tri proizvođača automobila u Detroitu


Radnici autoindustrije
Radnici autoindustrije

Oko 13.000 američkih automobilskih radnika prestalo je da proizvodi vozila i stupilo je u štrajk u petak nakon što njihovi lideri nisu mogli premostiti ogroman jaz između zahtjeva sindikata u pregovorima o ugovoru i onoga što su tri proizvođača automobila u Detroitu spremna platiti.

Članovi sindikata United Auto Workers počeli su piketirati u fabrici General Motorsa u Wentzvilleu, Missouri, fabrici Ford u Wayneu, Michigan, blizu Detroita, i fabrici Stellantis Jeep u Toledu, Ohio.

To je prvi put u 88-godišnjoj istoriji sindikata da je istovremeno napustio sve tri kompanije pošto su četvorogodišnji ugovori sa kompanijama istekli u 23:59. četvrtak.

Štrajkovi će vjerovatno ocrtati budućnost sindikata i američke autoindustrije u vrijeme kada američki radnici pokreću svoju moć, a kompanije se suočavaju s povijesnom tranzicijom od izgradnje automobila s unutrašnjim sagorijevanjem na proizvodnju električnih vozila.

Ako štrajkovi traju dugo, dileri bi mogli ostati bez vozila i cijene bi mogle porasti. To bi čak mogao biti faktor na predsjedničkim izborima sljedeće godine testirajući ponosnu tvrdnju Joea Bidena da je sindikalno najnaklonjeniji predsjednik u američkoj povijesti.

"Radnici širom svijeta ovo gledaju", rekla je Liz Shuler, predsjednica AFL-CIO, federacije od 60 sindikata sa 12,5 miliona članova.

Štrajk je daleko drugačiji od onih tokom prethodnih UAW pregovora. Umjesto da krene na jednu kompaniju, koju predvodi njen novi predsjednik, Shawn Fain, sindikat štrajkuje na sve tri. Ali ne štrajkuku svi od 146.000 članova UAW u pogonima kompanije, barem ne još.

Umjesto toga, UAW je ciljao nekoliko fabrika kako bi potaknuo pregovarače kompanija da podignu svoje ponude, koje su bile daleko niže od zahtjeva sindikata o povećanju plata za 36% tokom četiri godine. GM i Ford ponudili su 20%, a Stellantis, bivši Fiat Chrysler, ponudio je 17,5%.

Izvan pogona Forda u predgrađu Detroita, radnica Britney Johnson, 35, koja je radila za kompaniju oko 3 1/2 godine i tek treba da dostigne najveću sindikalnu platu, rekla je da bi željela veću platu, povećanje povrata penzije i troškova života. “Sviđa mi se posao. Samo što zaslužujemo više - rekla je.

Pridružila se grupi oko 400 radnika ispred fabrike.

U fabrici džipova u Toledu, radnica na montažnoj traci Candace Bowles, 52, rekla je da se osjećala "čudno" napustiti posao. „Nisam željela da to uradim, ali morala sam to da uradim“, rekla je Bouls.

Kako se bližio rok, ona je pospremila svoju radnu stanicu i izašla kada je zazvonilo ponoćno zvono. „Zaista sam sretna što su svi stali zajedno“, rekla je.

Ograničeni štrajkovi pomoći će da se sačuva sindikalni štrajkački fond od 825 miliona dolara, koji bi presušio za oko 11 sedmica ako bi svi radnici napustili radna mjesta. Ali Fain je rekao da bi se moglo dodati još radnika ako kompanije ne daju bolje ponude.

Čak je i Fain zahtjeve sindikata nazvao hrabrim, ali tvrdi da proizvođači automobila zgrću milijarde i da ih mogu priuštiti. Rugao se izjavama kompanije da će ih skupa poravnanja natjerati da podignu cijene vozila, rekavši da radna snaga čini samo 4% do 5% troškova vozila.

„Mogli bi udvostručiti naše povišice, a ne povećati cijene automobila i još uvijek ostvariti milione dolara profita“, rekao je Fain. “Nismo mi problem. Problem je korporativna pohlepa.”

Pored opšteg povećanja plata, sindikat traži vraćanje povećanja troškova života, okončanje različitih nivoa plata za fabričke poslove, 32-satnu sedmicu sa 40 sati plaće, vraćanje tradicionalnih definisanih naknada penzije za novozaposlene, povećanja penzija za penzionere i druge stavke.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG