Linkovi

SAD: Strah od šerijatskog prava ili nesigurnost u vitalnost demokracije?


Džamija Islamskog centra u Dearbornu, u Michiganu (arhivska fotografija)
Džamija Islamskog centra u Dearbornu, u Michiganu (arhivska fotografija)

U zakonodavnim tijelima desetak američkih saveznih država u tijeku su pokušaji da se zabrani primjena šerijatskog prava uz obrazloženje da pravni sustav islamske zajednice može 'pružiti inspiraciju domaćem terorizmu'

U zakonodavnim tijelima više od deset američkih saveznih država u tijeku su pokušaji da se zabrani primjena šerijatskog prava. Predlagači zabrane tvrde da pravni sustav islamske zajednice može 'pružiti inspiraciju domaćem terorizmu'. Analitičari kažu da ove zakonodavne inicijative ukazuju na nervozu i nepoznavanje lokalnih islamskih zajednica – od strane šire javnosti.

Sedamdeset posto glasača u Oklahomi prošle je godine na referendumu glasalo u prilog zabrani šerijatskog prava na sudovima te savezne države. Predlagači ove zabrane navodili su slučaj iz New Jerseya gdje je u jednom slučaju nasilja u jednoj muslimanskoj obitelji niži sud presudio da suprug ne može biti optužen za silovanje svoje supruge – budući da šerijatsko pravo predviđa da suprug smije prisiliti svoju ženu na spolni odnos. Kasnije je, u žalbenom postupku, ta presuda bila ukinuta.

Iako su se građani Oklahome izjasnili za zabranu primjene šerijatskog prava, lokalni je sud odbio potvrditi rezultat ovog referenduma – zbog njegove moguće suprotnosti s ustavom. Članica lokalnog zastupničkog tijela Sally Kern kaže da je to građane strašno naljutilo: "Nisam ljuta samo ja, nego i ogromna većina građana Oklahome."

Šerijatsko pravo regulira sve aspekte života muslimanskih vjernika. Neki su američki sudovi dopustili da se razvodi braka i drugi sporovi građanske prirode riješe u skladu sa šerijatskim pravom, od strane tribunala koji su bili uspostavljeni u lokalnoj džamiji – naravno, ako su obje strane na to pristale i bile islamske vjere. Sličnim se tijelima daje to pravo i kada su u pitanju neke druge vjere.

David Yerushalmi, odvjetnik iz Washingtona, pomogao je protivnicima šerijatskog prava iz Oklahome da koncipiraju svoj zakonodavni prijedlog o zabrani. On kaže da je šerijatsko pravo prijetnja Americi jer ono – među ostalim – govori i o džihadu, 'svetom ratu u ime islama': "Znamo da svi džihadisti, svaki od njih, svoju doktrinu temelje upravo na šerijatskom pravu."

David Yerushalmi napominje da mu nije cilj zabraniti mirno prakticiranje islama, već da želi pomoći policiji u njezinoj borbi protiv terorizma. Međutim, Ibrahim Hooper iz Vijeća za američko-islamske odnose, kaže da je pravi cilj zabrane šerijatskog prava demoniziranje islama i pobjeda na izborima 2012. godine: "Sponzori takvih zakona žele preplašiti ljude kako bi ostvarili svoje politikantske ciljeve. Napadaju jednu vjersku manjinu koja je, na žalost, već ionako meta raznih predrasuda."

Peter Skerry, profesor političkih znanosti s Boston Collegea, kaže da u Americi često vlada nervoza kada je u pitanju islam, i to zbog raširenog nerazumijevanja kada je riječ o prakticiranju te vjere: "Međutim, nervoza postoji i zbog toga što postoji niz pitanja na koja nije odgovoreno, kada je riječ o američkim muslimanima, a pogotovo o njihovom čelništvu."

Peter Skerry proučava integraciju islamske zajednice u šire, američko društvo. On kritizira organizacije američkih muslimana jer – kako kaže – nisu do kraja objasnile svoje veze s radikalnim skupinama u inozemstvu. On napominje da ne tvrdi da su čelnici tih organizacija ekstremisti: "Što se duže to ignorira, to postaje sve veći problem. I onda imate ovakve inicijative kao u Oklahomi, da se želi zabraniti islamsko pravo."

Peter Skerry o prijedlogu da se zabrani šerijatsko pravo kaže: ako predlagači tih inicijativa zaista misle da se šerijatsko pravo može nametnuti Americi, onda oni zaista imaju nisko mišljenje o vitalnosti naše demokracije.

XS
SM
MD
LG