Linkovi

STEM poslovi vode među najbrže rastućim zanimanjima


Students work on creating a website during a class at the Liger Learning Center, a school in Phnom Penh that emphasizes courses in science, technology, engineering and mathematics. (Dene-Hern Chen for VOA News)
Students work on creating a website during a class at the Liger Learning Center, a school in Phnom Penh that emphasizes courses in science, technology, engineering and mathematics. (Dene-Hern Chen for VOA News)

Broj STEM poslova - nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika - od 2000. godine premašio je broj poslova koji nisu STEM za tri puta.

A stručnjaci kažu da na tim poljima možda neće biti dovoljno diplomaca koji bi popunili radna mjesta.

"Pogledajte oko sebe koliko puta dnevno dodirnete računalo, tablet, telefon ... ove se industrije toliko ubrzavaju da će ova srednjoškolska djeca imati poslove koji još uopće ne postoje", rekao je Kenneth Hecht, čelnik National STEM Honor Society, program članstva koji uključuje učenike iz vrtića u njihovu karijeru u učenju temeljenom na STEM projektu (NSTEM).

STEM pokriva visokotehnološke i davno uspostavljene profesije. Na primjer, traženi poslovi za STEM uključuju one u računarskom oblaku, informatici i drugim programima izračunavanje. Oni također uključuju zanimanja aktuara, kartografa, medicinske sestre za kritičnu njegu i epidemiologa.

Poslovi u medicinskom i zdravstvenom području naglo su narasli zbog pandemije COVID-19, kako stanovništvo stari, ali tradicionalno je računarska tehnologija ili tehnologija glavni broj koji međunarodni studenti biraju u okviru STEM-a, prema studiji Instituta Međunarodno obrazovanje.

Predviđa se da će poslovi u računarskoj i informatičkoj tehnologiji rasti za 11% od 2019. do 2029. godine, prema webu Zavoda za statistiku rada (BLS), "mnogo brže od prosjeka za sva zanimanja".

Predviđa se da će ova zanimanja dodati oko 531.200 novih radnih mjesta američkoj radnoj snazi do 2029. Poslovi u računarstvu u oblaku, velikim podacima i informacijskoj sigurnosti bit će vrlo traženi, navodi BLS.

COVID plus i minusi

Nedavni pad broja upisa zbog pandemije COVID-19 usporio je cjevovod između diplomanata i zaposlenja, jer je većina međunarodnih studenata pandemiju prebrodila u svojim matičnim zemljama. No, nedavno diplomirani studenti koji se zapošljavaju u STEM poslove pokazuju veću dostupnost i veće plaće.

"STEM obrazovanje i STEM karijera mogu promijeniti putanju puta jedne obitelji, pa čak i drugih", rekao je Kenneth Hecht, čelnik Nacionalnog društva časti STEM-a koje učenike iz vrtića uključuje u svoju karijeru u učenju temeljenom na projektu STEM (NSTEM).

Nidhi Thaker, dr. Sc. student na odsjeku za biohemiju i molekularnu biologiju na Sveučilištu Massachusetts-Amherst, također je optimističan u pogledu obećanja STEM mogućnosti.

Primjena i kombiniranje biološke pozadine s tehnologijom koja može biti korisna u izradi proizvoda, a pod proizvodom, mislim, to može biti stroj, može biti lijek, može biti bilo koja druga stvar, kako bi se pomoglo samoj medicini i kako bi se pomozite polju da raste “, ono je što biotehnologija znači za Thaker.

Njezino iskustvo rada u području Bostona, jednom od američkih biotehničkih središta i blizu nekoliko vodećih američkih sveučilišta poput Massachusetts Institute of Technology i Sveučilišta Harvard, uglavnom je pozitivno.

„To nije samo posao, posao, posao. Oni također uključuju vježbe za izgradnju tima, izlaske i zabave i slične stvari ”, primijetila je Thaker. "Oni zauzimaju vrlo dobro zaokružen, kulturološki pristup u pogledu davanja svih pogodnosti."

Nedostatak vještina ljudi

Jedan je problem, međutim, što mnogi diplomci imaju tehničke vještine, ali im nedostaju ljudske vještine, rekao je Sahil Jain, viši poduzetnički arhitekt u Adobeu.

To znači da su dobri u kodiranju. Možete im dati sažeti kôd, oni će to učiniti vrlo dobro. Ali ne mogu razgovarati s višim rukovodstvom na mjestu kupca. "

Jain objašnjava da su i meke i tvrde vještine potrebne da bi se dobro radilo u novim tehnološkim poslovima, no studenti se često ističu u jednom ili drugom, a ne u oba.

To znači da dobro govore, ali što se tiče tehničkih detalja, kupac poziva svoje arhitekte na poziv:‘ Oh, recite mi kako će to funkcionirati? Možete li mi dati i neke arhitektonske aspekte? ’... Tu je velika praznina”, objasnio je.

Osim toga, Jain je rekao kako je tržište rada STEM-a prepuno brojnih tehnologija koje se razvijaju.

Industrija se puno razvija. Više se ne temelji samo računalstvo u oblaku. Postoji mnogo, mnogo područja blockchaina, način kodiranja za poboljšanje sigurnosti podataka.”

"Imamo strojno učenje, imamo [umjetnu inteligenciju] ..." rekao je Jain, koji je nedavno upisao Georgia Institute of Techology, javno sveučilište u Atlanti, kako bi svoje vještine držao aktuelnima.

Ispunjavanje potrebnih uloga

Čak i s inicijativama za upozoravanje učenika o mogućnostima za STEM, poput NSTEM-a, procjenjuje se da je u 2018. godini bilo 2,4 miliona radnih mjesta nepopunjenih na poljima STEM-a, prema studiji Impact Science, inicijative utemeljene među kalifornijskim učiteljima za angažiranje mladih učenika u nauci.

"Budući da su na obrazovnoj strani, ovi su brojevi dobro objavljeni i dobro prepoznati u svijetu, a pitanje glasi " Što raditi s tim? ", Upitao je Hecht.

"Ako pogledate razlike u etničkoj pripadnosti i spolu, još je gore", što nadahnjuje jednu od misija NSTEM-a.

Problemi useljavanja

Studija Nacionalne zaklade za američku politiku (NFAP) iz aprila 2021. otkrila je da „upis više međunarodnih studenata preddiplomskih studija ne istiskuje američke studente na prosječnim američkim sveučilištima i dovodi do povećanja broja diploma na STEM smjerovima dodijeljenim studentima iz SAD. "

"Svakih dodatnih 10 prvostupničkih diploma - na svim smjerovima - koje fakulteti ili sveučilišta dodijele međunarodnim studentima dovodi do dodatnih 15 prvostupničkih diploma iz STEM smjerova dodijeljenih američkim studentima", pokazalo je istraživanje. Podaci sugeriraju da će američki studenti vjerojatnije pohađati STEM područja ako idu u školu s međunarodnim studentima.

U većem dijelu SAD-a diplomirani studenti STEM-a deficitarni su. Studenti koji diplomiraju na STEM fakultetu obično zarađuju više od ostalih diplomanata, posebno u ranoj karijeri “, prema studiji NFAP.

"Otkriće ovdje da prisutnost međunarodnih studenata zapravo povećava broj američkih studenata koji diplomiraju sa STEM-om još je jedan razlog za poticanje međunarodnih studenata da dođu u Sjedinjene Države", izjavila je Madeline Zavodny, autorica studije.

"Američka buduća konkurentnost ovisi o privlačenju i zadržavanju nadarenih međunarodnih studenata", tvrde tvrtke poput Googlea, Facebooka, Microsofta i Twittera s ostalim stranama u skupnom pismu Immigration and Custom Enforcement (ICE) u julu 2020.

ICE je najavio da će ga opozvati međunarodne studentske vize tijekom pandemije COVID-19 ako ti studenti nisu osobno studirali u kampusu.

XS
SM
MD
LG