Linkovi

SAD spremne zaključiti iranski nuklearni sporazum na osnovu "konačnog nacrta" EU


Ameručka i iranska zastava
Ameručka i iranska zastava

Sjedinjene Američke Države (SAD) su spremne "brzo zaključiti dogovor"o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. na osnovu prijedloga koji je 8. augusta iznijela Evropska unija (EU), rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Portparol je rekao da je Teheran više puta rekao da je spreman za povratak na međusobnu implementaciju sporazuma, a da će sada Vašington čekati da vidi da li se "njihovi postupci poklapaju sa njihovim riječima".

EU je ranije na razgovorima u Beču dostavila "konačan tekst" za oživljavanje sporazuma.

"Radili smo četiri dana i danas je tekst na stolu", rekao je zvaničnik novinarima. "Pregovori su gotovi, to je konačan tekst...i neće se ponovo pregovarati".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je na Twitteru da je pregovarano o svemu što se moglo pregovarati, dodajući da iza svakog dijela prijedloga "leži politička odluka koju treba donijeti" u glavnim gradovima uključenih zemalja.

On je rekao da su najnoviji razgovori iskorišteni za "fino podešavanje i rješavanje" nekoliko pitanja koja su ostala u tekstu koji je stavio na sto 21. jula.

Zvaničnik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je državnoj novinskoj agenciji IRNA da je Iran dao svoj preliminarni odgovor na tekst EU, ali "nije u fazi da razgovara o finalizaciji sporazuma".

Teheran će "prenijeti svoje dodatne stavove i razmatranja nakon sveobuhvatnijih razgovora u Teheranu", rekao je zvaničnik, prenosi IRNA.

Najviši pregovarači uključeni u razgovore rekli su da su optimistični u pogledu mogućnosti postizanja sporazuma.

Enrique Mora, glavni pregovarač EU, rekao je tokom vikenda da je "apsolutno" optimista u pogledu dosadašnjeg napretka pregovora.

"Napredujemo i očekujem da ćemo uskoro zatvoriti pregovore", rekao je Mora iranskim medijima 7. augusta.

Ruski ambasador Mihail Uljanov rekao je 7. augusta da su preostala "tri ili četiri pitanja" za rješavanje.

"Stojimo pet minuta ili pet sekundi od cilja", rekao je Uljanov novinarima ispred hotela Palais Coburg u kojem se vode razgovori.

Uspješan zaključak može se postići "vrlo brzo, ali bez garancija -- kao i uvijek, ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori", rekao je on.

"Oni su osetljivi, posebno za Irance i Amerikance", rekao je Uljanov. "Ne mogu garantirati, ali utisak je da se krećemo u pravom smjeru".

Pregovarači iz Irana, Rusije i EU, kao i Sjedinjenih Država, indirektno, nastavili su pregovore o nuklearnom sporazumu Teherana 4. avgusta nakon višemjesečnog zastoja u pregovorima.

Washington se jednostrano povukao iz nuklearnog pakta pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom 2018. Iran je reagirao postupno povlačeći svoje obaveze iz sporazuma, kao što je obogaćivanje uranijuma.

ran je 2015. sklopio nuklearni sporazum sa SAD, Francuskom, Njemačkom, Britanijom, Rusijom i Kinom. Sporazumom je Iran pristao da ograniči svoje obogaćivanje uranijuma pod nadzorom inspektora UN-a u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je 7. augusta u telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom da je njegova zemlja "ozbiljna u pogledu postizanja snažnog i trajnog sporazuma". Ali dodao je da će ishod zavisiti od toga da li Sjedinjene Države žele da sklope sporazum.

Specijalni izaslanik SAD-a za Iran Rob Malley rekao je prošle sedmice da su američka očekivanja od pregovora u Beču "pod kontrolom", ali su Sjedinjene Države spremne na napore u dobroj namjeri da postignu sporazum.

Sa svoje strane, Britanija, Francuska i Njemačka pozvale su Iran "da ne postavlja nerealne zahtjeve" u pregovorima usmjerenim na oživljavanje nuklearnog sporazuma.

U izvještaju su korištene informacije agencija AP, Reuters, Mehr i AFP.
XS
SM
MD
LG