Linkovi

Njemačka traži da se razjasni da li su SAD špijunirale Angelu Merkel


Njemačka kancelarka Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel

Njemačka vlada oglasila se povodom navoda da su SAD, koristeći partnerstvo sa Danskom, špijunirale njemačku kancelarku Angelu Merkel i druge evropske zvaničnike.

"Federalna vlada je primila k znanju ovaj izvještaj i u kontaktu je sa relevatnim nacionalnim i međunarodnim akterima za razjašnjenje", kazao je portparol Steffen Seibert​, ali nije želio dalje da komentariše navode o špijuniranju.

Danska državna televizija DR objavila je da je američka Nacionalna obavještajna služba (NSA) iskoristila dansku obavještajnu službu da špijunira zvaničnike u Evropi, među njima i njemačku kancelarku.

To pokazuju rezultati interne istrage iz 2015. o partnerstvu sa NSA koju je sprovela danska obavještajna služba, objavila je DR.

Prema tim navodima, NSA je koristila danske obavještajne veze da špijunira političare u Norveškoj, Švedskoj, Francuskoj i Njemačkoj.

Kakve su reakcije zvaničnika?

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je poručio da se čeka razjašnjenje i da "špijuniranje saveznika nije prihvatljivo".

Danska ministrica odbrane Trine Bramsen odbila je da komentariše "medijske spekulacije".

"Generalno mogu da kažem da ova vlada ima stav da je prisluškivanje saveznika neprihvatljivo", navela je ona.

Švedska je poručila da zahtijeva "kompletne informacije" o navodima o prisluškivanju, a Norveška da su "navodi ozbiljno shvaćeni".​

Direktor američke NSA odbio je da komentariše navode, kao i danska obavještajna služba. NSA je navodno, kroz dansku podmorsku internet mrežu, presretala pozive i poruke koje su razmjenjivali evropski političari.

Istraga danske obavještajne službe je bazirana na navodima Edwarda Snowdena, bivšeg zaposlenog u NSA. Snowden je pobjegao iz SAD kada je obznanio tajna dokumenta NSA i trenutno živi u Rusiji gdje je dobio azil.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG