Linkovi

SAD: Sjeverna Koreja snabdijeva Rusiju artiljerijskom municijom


 Sjevernokorejski lider Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin rukuju se tokom sastanka u Vladivostoku, 25. april 2019 (Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
 Sjevernokorejski lider Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin rukuju se tokom sastanka u Vladivostoku, 25. april 2019 (Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Sjedinjene Države imaju informacije koje sugerišu da Sjeverna Koreja tajno snabdijeva Rusiju "značajnom" količinom artiljerijske municije za rat u Ukrajini, saopštio je u srijedu portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Kirby.

Kirby je na virtuelnom brifingu za novinare rekao da Sjeverna Koreja pokušava da sakrije pošiljke tako što ih šalje preko zemalja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

"Imamo indicije da DPRK (Sjeverna Koreja) tajno snabdijeva (Rusiju) i pratićemo da vidimo da li su pošiljke primljene", rekao je Kirby i dodao da će se Washington konsultovati sa Ujedinjenim nacijama u vezi sa tim pitanjem.

"To nije beznačajna količina minicije, ali ne vjerujemo da je toliko velika da će promijeniti zamah u ratu. I sigurno neće promijeniti našu računicu...ili onu su mnogim našim saveznicima i partnerima u vezi sa kapacitetima koje ćemo nastaviti da pružamo Ukrajincima", poručio je zvaničnik Bijele kuće.

Pjongjang je u septembru saopštio da nikada nije snabdio Rusiju oružjem ili municijom i da ne planira da to uradi, ali je istovremeno upozorio Sjedinjene Države da "zašute" i prestanu da šire glasine čiji je cilj da se "uništi" reputacija Sjeverne Koreje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG