Linkovi

SAD razmišlja o uvođenju zone zabrane letenja nad Sirijom


Turska vojska pozicionirana kraj mjesta Akcakale, na tursko-sirijskoj granici , 5.10.2012.
Turska vojska pozicionirana kraj mjesta Akcakale, na tursko-sirijskoj granici , 5.10.2012.
Sjedinjene Države i dalje razmatraju mogućnost uvođenja zone zabrane leta nad sjevernom Sirijom gdje, u graničnom području s Turskom, granatiranje prijeti civilnom stanovništvu s obje strane granice. Kako iz State Departmenta javlja Scott Stearns, Washington je također zabrinut zbog Irana koji, zajedno s libanonskom grupom Hezbollah, pruža sve veću podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

S povećanjem broja tenkova duž granice, kažu Sjedinjene Države, artiljerijska vatra između Sirije i Turske prijeti širenjem nasilja.

Glasnogovornica američkog Državnog tajništva Victoria Nuland rekla je:

“Turska je vrlo dosljedna u tome da na svaki napad s druge strane granice odgovara snažno i proporcionalno. To je izuzetno opasno i govori u prilog onoga na što mi i upozoravamo – širenje sukoba preko granica.”

Analitičar Američkog instituta za mir Steve Heydemann kaže da turski odgovori na napade znače više od čuvanja sigurnosti granice.

“Jasno je da je to i pokušaj vlade u Ankari da promijeni političku jednadžbu, poveća pritisak ne samo na sirijski režim, već i na međunarodnu zajednicu i ukaže na ono što je na kocki u ovom sukobu i zašto međunarodna zajednica mora činiti više nego što je činila do sada.”

Sa više od 100.000 sirijskih izbjeglica u Turskoj, Washington razmatra uvođenje zone zabrane leta nad područjima u sjevernoj Siriji koja su pod kontrolom Assadovih protivnika.

“Razgovaramo s partnerima, kako, što, zašto, koji točno elementi trebaju biti obuhvaćeni tim prijedlozima, uključujući uvođenje zabrane leta, ali odluku još nismo donijeli.”

Predsjednik Assad, kaže Steve Heydemann, dobro shvaća da bi zona zabranjenog leta dala “izvanrednu prednost” njegovim protivnicima.

“U širenju sukoba preko sirijsko-turske granice, Sirijci vide još jednu priliku za pokazivanje i dokazivanje da ih superiorna vojska Tuske ne može zastrašiti, da Siriju ne može zastrašiti niti prijetnja NATO saveza o mogućem pružanju podrške Turskoj.”

Vlada predsjednika Assada, dodaje Heydemann, ohrabrena je pomoći izvana u trenutku kad je međunarodna vojna pomoć pobunjeničkim snagama ograničena.

“Osjećaju da su Rusija, Kina, Iran, Hezbollah čvrsto na njihovoj strani. Osjećaju oklijevanje međunarodne zajednice u pružanju veće podrške opoziciji i to im daje osjećaj prednosti.”

Libanonski Hezbollah tvrdi da njihovi borci nisu u Siriji. Ipak, Sjedinjene su Države zabrinute zbog porasta njihovog i utjecaja Irana u Siriji i dijele tu zabrinutost s Rusijom.

“Moskva je izrazila zabrinutost zbog onoga što bi moglo doći nakon Assada. Naša poanta je – što imamo sada, s Assadom na vlasti, a to je sve veća angažiranost ekstremista svih vrsta i Irana. To znači – moguće širenje sukoba daleko izvan granica.”

Sjedinjene Države, dodaje Victoria Nuland, rade sa saveznicima na tome da oružje, kojim oni snabdjevaju sirijske pobunjenike, ne odlazi u ruke onih koji su inflitrirani od strane ekstremista.
XS
SM
MD
LG