Linkovi

SAD: Senat potvrdo, Xavier Becerra sekretar za zdravstvo


Arhiva - Havijer Besera svjedoči tokom saslušanja za potvrdu postavljenja na poziciju sekretara za zdravstvo i socijalne službe, na Kapitol hilu, 24. februara 2021.
Arhiva - Havijer Besera svjedoči tokom saslušanja za potvrdu postavljenja na poziciju sekretara za zdravstvo i socijalne službe, na Kapitol hilu, 24. februara 2021.

Kalifornijskog državnog tužioca Havijera Beseru američki Senat potvrdio je u četvrtak za sekretara za zdravstvo i socijalne usluge, što mu je otvorilo put da preuzme kormilo širokog sektora dok se Sjedinjene Države bore protiv pandemije COVID 19.

Besera je dobio potvrdu za pridruživanje kabinetu predsjednika Džoa Bajdena na stranački podijeljenom glasanju sa 50:49.

Becerra, koji je služio u Predstavničkom domu Sjedinjenih Država 26 godina i bio član rukovodstva demokrata, nadgledaće proširenje Zakona o pristupačnoj zdrastvenoj zaštiti, poznatijeg kao Obamacare.

Republikanci su se usprotivili njegovoj nominaciji, navodeći njegov nedostatak iskustva po zdravstvenim pitanjima i njegovu podršku proširenju vladine uloge u pružanju zdravstvene zaštite i liberalizaciji imigracionih politika.

Ranije ovog mjeseca, izgledi za potvrdu Besere postali su neizvjesni nakon što je njegova nominacija u senatskom odboru dospjela u zastoj sa glasovima 14:14 po pitanju da li će Bajdenov postavljenik biti poslat Senatu na potvrdu.

Lider demokratske većine u senatu Čak Šumer manevrisao je uklanjanjem nominacije iz odbora Senata, zakazujući finalno glasanje za četvrtak.

"Dok se Amerika bori protiv pandemije Kovida, njegova potvrda je već trebalo da prođe", rekao je demokratski senator Edvard Markej tokom debate. Dodao je da je Besera "posvećen reproduktivnoj slobodi", što je pitanje koje predstavlja crvenu liniju za senatore koji se protive abortusu.

U srijedu je najviše rangirani republikanski član Senata, Mič Mekonel, pozvao Senat da odbije 63-godišnjeg Beseru.

"Specifična karakteristika biografije ovog kandidata nije njegova stručnost u zdravstvu, medicini ili administraciji", rekao je Mekonel. "Ono što se izdvaja je posvećenost gospodina Besere partijskom ratu i njegova krajnje lijeva ideologija".

Besera će nadgledati više od 80.000 zaposlenih u Sekretarijatu za zdravstvo i socijalne usluge u Sjedinjenim Državama i inostranstvu.

Agencija je odgovorna za programe od Obamacarea, kontrole širenja bolesti i zdravstvenih istraživanja do gigantskih zdravstvenih programa Medicare i Medicaid za starije Amerikance, siromašne i invalide.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG