Linkovi

Senat korak bliže usvajanju strožijeg zakona o oružju


Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer
Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer

Grupa senatora iz obje stranke postigla je dogovor o novom zakonu kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posjedovanja oružja, što znači da bi Senat potencijalno mogao da ga usvoji do kraja nedelje. Grupa senatora je krenula u izradu strožijeg propisa nakon masovnih ubistava u Buffalu i Texasu.

VAŠINGTON - Ovaj prijedlog zakona podržalo je 14 republikanaca, 48 demokrata i dvoje nezavisnih senatora, pa ima dovoljnu većinu da prođe proceduralni dio i bude stavljen na glasanje.

Iako se u prijedlogu zakona ne nalaze sve restrikcije koje bi demokrate željele, poput zabrane prodaje automatskog oružja, dogovor sa republikancima po ovom pitanju je historijski.

Zakon predviđa temeljitije bezbjednosne provjere za najmlađe kupce oružja, strožije uslove za prodavce oružja i više novca za savezne države i lokalne vlasti koje treba da poboljšaju bezbjednost u školama i liječenje mentalnih problema.

Procjenjuje se da je ukupna vrijednost novog zakonskog priedlogaj oko 15 milijardi dolara.

Lider demokratske većine Čak Šumer snažno je podržao ovaj dvostranački zakonski prijedlog, a i lider republikanaca Mič Mekonel dao je svoj glas i ocijenio da je riječ o "zdravorazumskom skupu mjera koji će učiniti oružane incidente manje vjerovatnim, dok istovremeno štiti pravo građana da posjeduju i nose oružje".

Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA), koje se decenijama protivi promjeni zakona, saopštilo je da zakonski prijedlog "čini jako malo da se istinski izbori sa oružanim nasiljem, dok ograničava slobodu posjedovanja i nošenja oružja datu Drugim amandmanom".

Da bi ovaj prijedlog stupio na snagu, potrebno je da ga osim Senata usvoji i Predstavnički dom - gdje se očekuje protivljenje republikanske manjine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG