Linkovi

Šef CIA u posjeti Pakistanu i Indiji - tema Afganistan


Direktor CIA William Burns tokom sastanka sa glavnokomandujućim pakistanske vojske generalom Kamarom Džavadom Bađvom, u Ravalpindi, Pakistan, 9. septembra 2021.
Direktor CIA William Burns tokom sastanka sa glavnokomandujućim pakistanske vojske generalom Kamarom Džavadom Bađvom, u Ravalpindi, Pakistan, 9. septembra 2021.

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Willam Burns otputovao je ove sedmice u Indiju i Pakistan kako bi razgovarao o situaciji u Afganistanu i regionu, kao i o tome kako dalje.

Burns se u srijedu u Islamabadu sastao sa šefom pakistanske vojske, generalom Kamarom Džavedom Bajvom, zajedno sa šefom obavještajne službe Pakistana, general-potpukovnikom Faizom Hamedom.

"Ponovljeno je da Pakistan ostaje posvećen saradnji sa svojim međunarodnim partnerima radi mira u regionu i obezbjeđivanja stabilne i prosperitetne budućnosti za afganistanski narod", navodi se u saopštenju za javnost koje je objavilo vojno krilo za odnose s javnošću.

Raspravljalo se i o neurednom i često haotičnom procesu evakuacije stranaca i ugroženih Afganistanaca iz Afganistana nakon povlačenja stranih snaga, pri čemu je Burns izrazio zahvalnost za "ulogu Pakistana u afganistanskoj situaciji, uključujući uspješne operacije evakuacije", navodi se u saopštenju .

Pakistan je sarađivao sa više zemalja, uključujući nekoliko u Evropi, kako bi pomogao stotinama ljudi, od kojih su mnogi Afganistanci za koje se smatra da su u riziku pod talibanskom vlašću, da napuste Afganistan preko svojih kopnenih granica, pri čemu im je odobrena viza, ili tranzitna dokumenta po dolasku ili na neki drugi način.

Pakistanska ambasada u Kabulu takođe je izdala stotine viza Afganistancima na zahtjev ambasada, medijskih organizacija i drugih nevladinih organizacija.

Burnsova posjeta New Delhiju u utorak uslijedila je nakon prošlomjesečne posjete Kabulu. Zvaničnici SAD kažu da se sastao sa Abdulom Ganijem Baradarom, najvišim političkim vođom talibana. U izvještajima se navodi da je do razgovora došlo u sklopu pregovora o evakuaciji ljudi iz Afganistana.

Burnsovo putovanje u Indiju takođe se poklopilo sa posjetom šefa ruske obavještajne službe Nikolaja Patruševa. Prošle nedjelje, šef britanske obavještajne službe Richard Moore takođe je otputovao u Indiju.

Sva tri šefa sastala su se, između ostalih, sa indijskim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Ađitom Dovalom, kako bi razgovarali o bezbjednosnim problemima u vezi sa talibanskim preuzimanje Afganistana, prenijeli su indijski mediji.

Na sastancima sa Indijancima, Burns je razgovarao o mogućnosti razvoja zajedničke strategije o Afganistanu, rekao je za Glas Amerike viši izvor u indijskoj vladi pod uslovom da ostane anoniman jer nije ovlašten da razgovara sa medijima.

Njihova diskusija, prema zvaničniku, uključivala je regionalni odgovor na talibanski zauzimanje zemlje, sa fokusom na Kinu.

Kina je pozdravila najavu privremenog kabineta Talibana, nazvavši je "neophodnim korakom za uspostavljanje reda", navodi francuska novinska agencija.

Zemlja takođe želi da se talibani "ujedine sa svim etničkim grupama i frakcijama, izgrade široku i uključivu političku strukturu, vode umjerenu i razboritu unutrašnju i spoljnu politiku", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian na nedjeljnoj konferenciji za novinare u četvrtak. On je rekao da su to mišljenje podijelili i ministri inostranih poslova susjeda Afganistana na virtuelnoj konferenciji u srijedu koju je vodio Pakistan.

On je takođe rekao da svi na sastanku vjeruju da su "Sjedinjene Države i njihovi saveznici krivci za afganistansko pitanje" i da su "više od bilo koje druge zemlje u obavezi da pruže ekonomsku, egzistencijalnu i humanitarnu pomoć narodu Afganistana".

Kina se obavezala da će Afganistanu pružiti oko 30 miliona dolara pomoći u borbi protiv humanitarne krize, uključujući i prvu seriju od tri miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

XS
SM
MD
LG