Linkovi

Američki senatori u prvoj kongresnoj posjeti Kini od 2019.


Američka delegacija stiže na međunarodni aerodrom Šangaj Pudong 7. oktobra 2023.
Američka delegacija stiže na međunarodni aerodrom Šangaj Pudong 7. oktobra 2023.

Delegacija američkih zakonodavaca predvođena liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom stigla je u subotu u Kinu u prvoj kongresnoj posjeti zemlji od 2019. godine.

Delegacija američkih zakonodavaca predvođena liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom stigla je u subotu u Kinu u prvoj kongresnoj posjeti zemlji od 2019. godine.

Posjetila dolazi usred naglog pogoršanja odnosa između dvije zemlje i dok kineski i američki zvaničnici pokušavaju postaviti temelje za mogući sastanak predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga u novembru.

Delegacija od šest senatora - tri demokrata i tri republikanca - sletjela je u Šangaj avionom američke vlade. Republikance predvodi senator iz Idaha Mike Crapo, viši član u Senatskom odboru za finansije.

Upitan o njegovim očekivanjima od posjete, Schumer, demokrata iz New Yorka, rekao je da se nada da će biti produktivna.

Niz visokih zvaničnika Bidenove administracije su se susreli sa svojim kineskim kolegama u Pekingu posljednjih mjeseci, ali nijedan drugi američki zakonodavac nije posjetio Kinu otkako je ta zemlja ukinula ograničenja za COVID-19 u decembru 2022.

Kina je u saopćenju ranije ove sedmice rekla da se nada da će posjeta "doprinijeti objektivnijem razumijevanju Kine u američkom Kongresu".

Podsjećajući na tenzije između dvije zemlje, kinesko Ministarstvo trgovine je u subotu reklo da su nova ograničenja SAD-a za 42 kineske kompanije "tipičan čin ekonomske prisile i jednostranog maltretiranja".

SAD navode da su kompanije isporučile poluvodiče "američkog porijekla" koje Rusija koristi za sisteme za navođenje projektila i bespilotne letjelice u ratu protiv Ukrajine. Američke kompanije ne mogu izvoziti u organizacije sa sa popisa subjekata bez dobijanja posebne dozvole.

Schumerov ured saopćio je da će se posjeta fokusirati na potrebu reciprociteta Kine za poslovanje SAD-a u trgovini i na održavanje američkog vodstva u naprednim tehnologijama za nacionalnu sigurnost. Također se nada da će razgovarati o ljudskim pravima, proizvodnji fentanila i ulozi Kine u međunarodnoj zajednici, kao i o područjima za potencijalnu saradnju.

Posjeta mogla bi pomoći da se otvori put za samit Biden-Xi tokom sastanka lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Franciscu sljedećeg mjeseca. Senatori se nadaju da će se sastati sa Xijem u Pekingu tokom svoje posjete.

Kineski stručnjak za međunarodne odnose rekao je da je Schumerova posjeta znak napretka u Kini i SAD. odnosi.

"Ako razgovori budu dobro napredovali, postoji mogućnost da će se predsjednik Xi sastati sa Schumerom", rekao je Wang Yiwei, direktor Instituta za međunarodne poslove na Univerzitetu Renmin u Kini.

XS
SM
MD
LG