Linkovi

SAD se sjećaju Pearl Harbora na 80. godišnjicu napada


FILE - Part of the hull of the capsized USS Oklahoma is seen at right as the battleship USS West Virginia, center, begins to sink after suffering heavy damage, while the USS Maryland, left, is still afloat in Pearl Harbor, Oahu, Hawaii, Dec. 7, 1941.
FILE - Part of the hull of the capsized USS Oklahoma is seen at right as the battleship USS West Virginia, center, begins to sink after suffering heavy damage, while the USS Maryland, left, is still afloat in Pearl Harbor, Oahu, Hawaii, Dec. 7, 1941.

"7. prosinca 1941. - datum koji će živjeti u sramoti", tako je tadašnji U.S. Predsjednik Franklin Roosevelt opisao je japanski napad na Pearl Harbor, američku pomorsku bazu u blizini Honolulua na Havajima.

U utorak se obilježava 80. godišnjica iznenadnog napada na Pacifičku flotu SAD-a u kojem je ubijeno više od 2400 pripadnika vojske i civila, ranjeno oko 1000 ljudi, te oštećeno ili uništeno gotovo 20 brodova i više od 300 zrakoplova u manje od dva sata.

Sljedećeg dana, Roosevelt je zatražio od Kongresa da objavi rat Japanu, a zastupnici su taj potez odobrili.

Samo tri dana kasnije, Njemačka i Italija, saveznice Japana, objavile su rat SAD-u. SAD je uzvratio, ušao u Drugi svjetski rat, koji je bjesnio u Europi više od dvije godine.

Otprilike 150 veterana Drugog svjetskog rata, uključujući oko 40 preživjelih u napadu na Pearl Harbor, prisustvuju ceremoniji sjećanja u utorak u Nacionalnom memorijalu Pearl Harbor na Havajima. Obilježavanje 80. Nacionalnog dana sjećanja na Pearl Harbor uključivat će trenutak šutnje u 7:55 ujutro, kada je točno počeo napad.

Održat će se uživo po prvi put od 2019. Prošlogodišnji događaj bio je virtualan zbog pandemije koronavirusa. Ovogodišnji događaj također će se prenositi uživo.

Preživjeli u napadu na Pearl Harbor sada su u kasnim 90-ima ili stariji.

Mnogi veterani stigli su na Havaje u petak iz Dallasa u Teksasu avionom unajmljenim za tu priliku. Podružnica ABC Newsa u Dallasu, WFAA, razgovarala je s veteranima u zračnoj luci u gradu.

Veteran mornarice, poručnik Cass Phillips, 101-godišnji preživjeli iz Pearl Harbora, rekao je "U to sam vrijeme imao 21 godinu."

John Pildner je rekao da je bio u vojsci prije nego što je uopće mogao glasovati, od 1944. do 1946. "Kad bih to mogao ponoviti, učinio bih", dodao je.

FILE - The capsized battleship USS Oklahoma is lifted out of the water at Pearl Harbor in Honolulu, Hawaii, May 24, 1943.
FILE - The capsized battleship USS Oklahoma is lifted out of the water at Pearl Harbor in Honolulu, Hawaii, May 24, 1943.

Također u utorak, američka vojska ponovno pokapa posmrtne ostatke vojnog osoblja ubijenog kada je USS Oklahoma napadnut u Pearl Harboru, nakon višegodišnjeg projekta identificiranja njihovih posmrtnih ostataka. Pokopi će biti na nacionalnom memorijalnom groblju Pacifika u Honoluluu.

Pentagonov projekt identificirao je gotovo 400 pripadnika službe s broda uz pomoć DNK tehnologije i zubnih zapisa, ostavljajući posmrtne ostatke samo 33 osobe s broda koji nisu pojedinačno identificirani, prema izvješću The Washington Posta.

Oklahoma je potopljena tijekom napada, koji su izvele japanske snage koje su uključivale 353 zrakoplova, 35 podmornica, dva bojna broda i 11 razarača, prema izvješću američkog popisa stanovništva.

"Potičem sve Amerikance da razmisle o hrabrosti koju su toga dana pokazali naši hrabri ratnici i prisjete se svojih žrtava", rekao je američki predsjednik Joe Biden ranije ovog mjeseca u proglasu za Nacionalni dan sjećanja na Pearl Harbor. "Molim nas sve da iskreno zahvalimo i zahvalimo preživjelima u tom nezamislivom danu."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG