Linkovi

SAD protiv ruske prodaje projektila sirijskom režimu


Sjedinjene Države apeliraju na Rusiju da Siriji ne isporučuje napredne projektile i sustave protuzračne obrane, koji bi, kažu dužnosnici, narušili sigurnost Izraela. O tom je pitanju, nakon dvodnevnog posjeta Moskvi, govorio američki državni tajnik John Kerry.

Kerry je, u četvrtak, u Rimu, novinarima rekao da Sjedinjene Države cijene suradnju Rusije u obnavljanju napora za okončanje dvogodišnjeg krvavog rata u Siriji. No, Washington se, dodao je, oduvijek protivio snabdjevanju sirijskog režima projektilima.

“Projektili, posebno S-300, potencijalno su destabilizirajući za Izrael; povijesno, uvijek smo jasno davali na znanje da to zabrinjava Sjedinjene Države. Mislim da nas postizanje, što je važnije, relativne ravnoteže, što će definitivno biti dio pregovora u Ženevi, ne vodi tamo gdje bi trebalo iako vjerujemo, kao što sam rekao, da je to destabilizirajuće.”

Prema nedavnom izvješću iz Izraela, Rusija je spremna prodati sirijskom režimu nove napredne zemlja-zrak rakete.

Analitičar Marc Gerecht, iz Zaklade za obranu demokracija [Foundation for Defense of Democracies], očekuje eskalaciju sukoba u Siriji unatoč Kerryjevih nastojanja u Rusiji.

“Mislim da će se situacija bitno pogoršati. Dodao bih još ovo – ukoliko Rusi realiziraju prodaju projektila S-300 i S-400, možete, mislim, biti sigurni da će Izrael brzo uzvratiti i da će to učiniti s američkim odobrenjem. Mislim da u to nema sumnje. Ali nastranu to, ja ne vidim mirno rješenje tom sukobu. Po mojem mišljenju, rat će postati još mnogo, mnogo krvaviji.”
Neki američki političari, uključujući senatora Roberta Menendeza, žele boljim oružjem opskrbiti protivničke snage u Siriji i na taj način pomoći u rušenju režima Bashara al-Asada.

“Mora doći do promjene. Nakon dvije godine, vjerujem da ima onih u opoziciji, pobunjenika koje možemo i koje jesmo provjerili, i da im možemo pružiti pomoć u pokušajima da dovedu do promjene. Ako imate monopol na zračnu silu i topništvo, onda neće doći promjene na terenu.”

Po analitičaru Marcu Gerechtu, prisutnost radikalnih skupina u otegnutom ratu otežava pridobijanje podrške za veću američku angažiranost u Siriji.
XS
SM
MD
LG