Linkovi

SAD se na summitu APEC-a zalažu za zonu slobodne trgovine u azijsko-pacifičkoj regiji


SAD se na summitu APEC-a zalažu za zonu slobodne trgovine u azijsko-pacifičkoj regiji
SAD se na summitu APEC-a zalažu za zonu slobodne trgovine u azijsko-pacifičkoj regiji

Kao i u Seouu, na summitu G20, i na ovom će skupu dominirati ekonomske teme, ponajviše sporovi o tečaju pojedinih nacionalnih valuta te nesklad u svjetskoj trgovini.

U Jokohami, u Japanu je počeo godišnji sastanak država azijsko-pacifičke regije. Na ovaj se skup preselila većina sudionika danas okončanog sastanka grupe G20, koja okuplja dvadeset najvećih ekonomija svijeta. I na ovom će skupu dominirati ekonomske teme, ponajviše sporovi o tečaju pojedinih nacionalnih valuta te nesklad u svjetskoj trgovini.

Američki predsjednik Barack Obama založit će se za postizanje sveobuhvatnog regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini. Po tom sporazumu, kojeg Washington zove trans-pacifičkim sporazumom o partnerstvu, ukinule bi se uvozne carine, i to u ukupno devet država, uključujući Japan i Australiju.

Nešto ranije, u Seulu u Južnoj Koreji, američki se predsjednik osvrnuo na problem umjetno održavanog, niskog tečaja kineske valute. Obama je rekao da takva monetarna politika Pekinga šteti Americi i ostalim trgovinskim partnerima Kine. Američki je predsjednik rekao da bi Kina trebala dopustiti da tržište postupno odredi pravu vrijednost njezine nacionalne valute.

Zbog umjetno niskog juana, kineska je roba u inozemstvu izrazito jeftina. U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka u Seulu navodi se da zemlje članice ne bi trebale devalvirati svoju valutu, već bi morale dopustiti da njezinu vrijednost odredi financijsko tržište.

******

Burze u Kini zabilježile su danas najveći pad vrijednosti dionica u više od godinu dana. Dionice su danas ukupno izgubilo više od pet posto svoje vrijednosti. To je – kako se čini – posljedica straha investitora, koji očekuju da će Peking povećati kamatne stope. Njihova je visina u vezi s nedavno objavljenim podatkom o skoku cijena u Kini, koje su u listopadu bile više za oko 4.5 posto- u odnosu na listopad prošle godine.

XS
SM
MD
LG