Linkovi

SAD saopštile da su oborile dronove i rakete koje su Huti ispalili iznad Crvenog mora


Huti borac stoji na teretnom brodu Galaxy Leader u Crvenom moru na ovoj fotografiji objavljenoj 20. novembra 2023
Huti borac stoji na teretnom brodu Galaxy Leader u Crvenom moru na ovoj fotografiji objavljenoj 20. novembra 2023

Američke vojne snage oborile su više od deset dronova i nekoliko projektila koje su ispalili pobunjenici Huti iz Jemena na brodove u Crvenom moru, saopštio je Pentagon u utorak.

"Nije bilo štete na brodovima u toj oblasti niti su prijavljene povrede", saopštila je Centralna komanda Pentagona na društvenim mrežama, navodeći da je za 10 sati ispaljeno 12 dronova, tri protivbrodske balističke rakete i dve rakete zemlja-zemlja.

Pobunjenici Huti prethodno su preuzeli odgovornost za raketni napad na brod u Crvenom moru i napad dronom na Izrael u znak solidarnosti s Pojasom Gaze, preneo je AFP.

Huti su u saopštenju naveli da su "izveli ciljanu operaciju na komercijalni brod" koji su identifikovali kao "MSC UNITED" i da su lansirali više "dronova na vojne ciljeve" na jugu Izraela.

Pobunjenici su iz Jemena, koje podržava Iran, izveli niz napada dronovima i raketama od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Huti navode da napadu Izrael i brodove povezane s Izraelom kako bi se zaustavila izraelska ofanziva u Pojasu Gaze, pokrenuta posle upada Hamasovih militanata na jug Izraela 7. oktobra.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG