Linkovi

SAD sankcionisale četvoricu ukrajinskih zvaničnika zbog sprega sa Rusijom


Objava američkog Sekretarijata za finansije o sankcijama četvorici ukrajinskih zvaničnika (Foto: home.treasury.gov)
Objava američkog Sekretarijata za finansije o sankcijama četvorici ukrajinskih zvaničnika (Foto: home.treasury.gov)

Američki Sekretarijat za finansije uvelo je sankcije četvorici ukrajinskih zvaničnika, uključujući dva aktuelna člana Parlamenta.

Zvaničnici američke administracije naveli su da sankcionisane osobe dio ruskih nastojanja da se stvori uvertira za dalju invaziju na Ukrajinu.

Pod embargom su se našli Taras Kozak i Oleh Vološin, kao i dvojica bivših zvaničnika ukrajinske Vlade. Prema tvrdnjama Sekretarijata za finansije sva četvorica bila su blisko umiješana u dezinformativna nastojanja ruske Federalne bezbjednosne službe (FSB).

Kozak, koji kontroliše nekoliko informativnih kanala u Ukrajini, optužen je za širenje lažnih narativa o užem krugu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i izborima 2020. Vološin je, sa druge strane, sarađivao sa ruskim FSB-om na podrivanju zvaničnika ukrajinske vlade, navode zvaničnici Sekretarijata za finansije.

Ukazano je i da je Vološin sarađivao sa Konstantinom Kilimnikom, ruskim državljaninom koji je bio kažnjavan zbog navodnog pokušaja da utiče na američke predsjedničke izbore 2016. i prenošenja informacija ruskim obavještajnim službama.

Sankcionisan je i bivši zamjenik ukrajinskog sekretara za nacionalnu bezbjednost i odbranu Vladimir Sivkovič. Precizirano je da je on tokom 2021. sarađivao sa mrežom ruskih obavještajaca u nastojanju da obezbijede podršku za potvrđivanje ustupanja Krima Rusiji u zamjenu za povlačenje proruskih snaga.

Ruske trupe zauzele su Krim 2014. godine.

Drugi bivši zvaničnik ukrajinske vlade koji je sankcionisan je Volodimir Olijnik. Njega Sekretarijat za finansije označava kao osobu koja je radila po nalogu FSB-a na prikupljanju informacija o važnim infrastrukturnim objektima.

Odluka o novim sankcijama objavljena je nepun dan pošto je američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) izjavio da smatra da će Moskva ponovo napasti Ukrajinu.

Ruskog predsjednika Vladimira Putina Bajden je upozorio da će Rusija platiti visoku cijenu izgubljenih života i mogućih ograničenja u pristupu globalnom bankarskom sistemu – ako se opredijeli za napad.

Posljednjih mjeseci oko 100.000 ruskih vojnika raspoređeno je blizini rusko-ukrajinske granice. Ruski zvaničnici, između ostalog, zahtijevaju pisane garancije da se NATO neće širiti na Zapad – što članovi Alijanse odbacuju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG