Linkovi

Sankcije SAD zbog navodnih ugovora o trgovini oružjem između Sjeverne Koreje i Rusije


Dmitrij Medvedev, predsjednik Saveta za bezbednost Rusije, u obilasku vojnog poligona blizu Volgograda. (FOTO: AP)
Dmitrij Medvedev, predsjednik Saveta za bezbednost Rusije, u obilasku vojnog poligona blizu Volgograda. (FOTO: AP)

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv tri kompanije zbog optužbi da su povezane sa sporazumima o trgovini oružjem između Sjeverne Koreje i Rusije, dok se Washington obračunava sa onima koji podržavaju ruski rat u Ukrajini.

Američki sekretarijat za finansije u saopštenju navodi da je Rusija sve više prinuđena da se okreće Sjevernoj Koreji i drugim saveznicima kako bi održala ratne napore u Ukrajini jer troši municiju i gubi opremu na frontu.

Na meti najnovijih sankcija našle su se kompanije "Verus", "Defense Engineering" i "Versor S.R.O.".

Ovo je samo posljednja u nizu odluka o sankcijama iz Washingtona, koji je uveo brojne mjere protiv Moskve i ruskog predsjednika Vladimira Putina od početka rata u kojem su poginule desetine hiljada ljudi, a uništeni su mnogi gradovi.

„Sjedinjene Države nastavljaju da iskorijenjuju nelegalne finansijske mreže koje nastoje da kanališu podršku ruskoj ratnoj mašineriji iz Sjeverne Koreje”, naveo je u saopštenju Brian Nelson, državni podsekretar za finansije.

„Zajedno sa našim saveznicima i partnerima, ostajemo posvećeni razotkrivanju i ometanju trgovine oružjem koja podržava Putinov brutalni rat u Ukrajini.”

XS
SM
MD
LG