Linkovi

Predsjednik SAD produžio sankcije Siriji za još godinu


Predsjednik SAD Joe Biden
Predsjednik SAD Joe Biden

Predsjednik SAD Joe Biden produžio je sankcije Siriji za još godinu dana, saopšteno je iz Bijele kuće.

U saopštenju od 6. maja se podsjeća na razna ograničenja koja je Washington uveo Damasku u periodu od 2004. do 2012. godine, uključujući zamrzavanje sredstava određenih pojedinaca i pravnih lica u SAD, kao i zabranu izvoza određenih kategorija američke robe i usluga u Siriju.

Bijela kuća se u saopštenju poziva na sirijsko korištenje hemijskog oružja i podršku terorističkim organizacijama, navodeći da postupci sirijskih vlasti predstavljaju "neuobičajenu i neobičnu prijetnju državnoj bezbjednosti, spoljnoj politici i ekonomiji SAD".

"Kao rezultat toga, vanredna situacija koja je proglašena 11. maja 2004. godine i usvojene mjere protiv sirijskih vlasti moraju da ostanu na snazi i nakon 11. maja 2021. godine. Stoga produžavam vanrednu situaciju za još godinu dana zbog postupaka sirijski vlasti", naglašeno je u odluci koju je potpisao američki predsjednik.

U saopštenju se ističe i to da su sirijske vlasti dozvolile brutalno nasilje i kršenje ljudskih prava.

SAD su još jednom pozvale vladu sirijskog predsjednika Bashara al Asada i njegove pristalice da "prekinu rat protiv sopstvenog naroda", sprovedu primirje u zemlji, omoguće neometanu isporuku humanitarne pomoći svima u Siriji kojima je to potrebno i da pregovaraju o političkom rješenju u skladu sa Rezolucijom 2254 Savjeta bezbjednosti UN.

"SAD će razmotriti promjene u politici i postupcima Vlade Sirije kako bi odredila da li će se ova vanredna situacija nastaviti ili ukinuti u budućnosti", dodaje se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG