Linkovi

SAD šalju 308 miliona dolara pomoći Afganistanu


Afganistan
Afganistan

SAD će donirati dodatnih 308 miliona dolara humanitarne pomoći Afganistanu, objavila je Bijela kuća 11. januara, čime će ukupna pomoć Washingtona toj ratom zahvaćenoj zemlji od oktobra dostići 782 miliona dolara, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom.

Saopštenje je stiglo istog dana kada su Ujedinjene nacije pozvale na pomoć od 5 milijardi dolara za Afganistan ove godine kako bi se spriječila humanitarna katastrofa.

Dodatna pomoć Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) biće distribuirana preko nezavisnih humanitarnih organizacija i obezbjediće smještaj, zdravstvenu zaštitu, hitnu pomoć u hrani, vodu, sanitarne i higijenske usluge, rekla je portparolka Bijele kuće Emily Horne.

Onda je dodala da Washington šalje milion dodatnih doza vakcine protiv koronavirusa Afganistanu, dosada ukupno 4,3 miliona.

"SAD su posvećene podršci afganistanskom narodu i nastavljamo da razmatramo sve opcije koje su nam dostupne. Uz narod Afganistana smo", rekla je Horne.

Ekonomija Afganistana je u slobodnom padu otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu nakon što su srušili bivšu vladu koju je podržavao Zapad, u trenutku kada su se povlačile snage predvođene SAD-om nakon 20-godišnjeg angažmana.

UN su, u svom najvećem apelu za jednu zemlju, 11. januara saopštile da je u Afganistanu potrebno 4,4 milijarde dolara, kao i dodatnih 623 miliona dolara za podršku milionima Afganistanaca koji se nalaze van njegovih granica.

"Puna velika humanitarna katastrofa se nazire. Moja poruka je hitna: nemojte zatvarati vrata narodu Afganistana", rekao je šef UN za pomoć Martin Grifits.

Prema podacima UN, 23 miliona, ili 55 odsto stanovništva Afganistana - suočava se sa ekstremom glađu, sa skoro 9 miliona u opasnosti od gladi tokom zime.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG