Linkovi

SAD sa partnerima razbile ozloglašenu hakersku mrežu


Ilustracija (Foto: Reuters/Kacper Pempel)
Ilustracija (Foto: Reuters/Kacper Pempel)

Američke vlasti u utorak su saopštile da je u međunarodnoj operaciji razbijena ozloglašena platforma Qakbot koju koriste cyber kriminalci umiješani u finansijska krivična djela.

"Maliciozni softver Qakbot pogodio je više od 700.000 kompjutera, omogućio upotrebu ransomwarea (softveri kojim se iznuđuje novac od žrtava) i pričinio štetu od više stotina miliona dolara kompanijama, zdravstvenom sektoru i vladinim službama širom svijeta", navodi se u saopštenju Sekretarijata za pravosuđe.

U operaciji pod nazivom "Lov na patke (Duck Hunt)", kako je saopšteno, također je učestvovao Federalni istražni biro (FBI), te Francuska, Njemačka, Holandija, Velika Britanija, Rumunija i Letonija.

Tužilac Martin Estrada rekao je da je riječ o najznačajnijoj tehnološkoj i finansijskoj operaciji koju je sekretarijat ikada vodio protiv jedne mreže botova (termin koji se koristi za povezanu mrežu zaraženih kompjutera koju hakeri koriste za širenje virusa).

"Zajedno smo razbili Qakbot i spasili bezbroj žrtava od budućih napada", rekao je Estrada na konferenciji za novinare.

Prvi put otkriven prije više od deceniju, Qakbot se obično širi putem malicioznih mailova, poslatih žrtvama.

Istraživači vjeruju da ta hakerska mreža potiče iz Rusije, a meta su joj bile organizacije širom svijeta, od Njemačke do Argentine.

U okviru operacije, oduzeta su 52 servera u Americi i u inostranstvu.

Istražitelji su pronašli dokaze da su između oktobra 2021. godine i aprila ove, žrtve platile hakerima oko 58 miliona dolara.

Da bi poremetio hakersku mrežu, FBI je preusmjerio Qakbot na servere koje kontroliše Biro koji su u suštini uklonili maliciozni softver sa pogođenih kompjutera.

Iz FBI-a je saopšteno da tokom uklanjanja malicioznih fileova iz privatnih sistema, Biro nije imao uvid u lične informacije, niti ih je preuzimao.

Direktor FBI-a Christopher Wray je u saopštenju naveo da su žrtve hakera bile brojne - od finansijskih institucija na istočnoj obali SAD do kompanije za ključnu infrastrukturu koja je imala ugovor sa vladom na srednjem zapadu i proizvođača medicinskih uređaja na zapadnoj obali.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG