Linkovi

SAD i Rusija razmijenili zatvorenike, oslobođen američki veteran


ARHIVA: Bivši američki marinac Trevor Reed iza rešetaka tokom sudskog pretresa u Moskvi, 11. mart 2020.(REUTERS/Tatyana Makeyeva)
ARHIVA: Bivši američki marinac Trevor Reed iza rešetaka tokom sudskog pretresa u Moskvi, 11. mart 2020.(REUTERS/Tatyana Makeyeva)

Rusija je oslobodila američkog veterana Trevora Rida u okviru razmjene zatvorenika sa Sjedinjenim Državama koje su iz zatvora pustile osuđenog ruskog trgovca drogom koji je služio dugu kaznu u Americi, objavile su dvije zemlje u srijedu.

"Danas, naše molitve su uslišene i Trevor je na putu u Sjedinjene Države", saopštila je porodica bivšeg američkog marinca koji je u ruskom zatvoru proveo gotovo tri godine.

Američki predsjednik Joe Biden, koji se prošlog mjeseca sastao u Washingtonu sa Ridovim roditeljima, pozdravio je njegovo oslobađanje i naveo da "su pregovori koji su nam omogućili da Trevora vratimo kući zahtijevali teške odluke koje ne shvatam olako". Biden nije saopštio više detalja o pregovorima. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je razmjenu opisalo kao "rezultat dugog pregovaračkog procesa".

Mnogi drugi Amerikanci i dalje su u zatvoru u Rusiji, a među njima su košarkaška zvezda Britni Grajner i Pol Vilan, takođe bivši marinac.

Rid, bivši marinac iz Teksasa, uhapšen je u ljeto 2019. godine nakon što su ruske vlasti navele da je napao policajca u vozilu, na putu do policijske stanice i da je bio pijan. Kasnije je osuđen na devet godina zatvora. Ridova porodica tvrdila je da je nevin, a američka vlada isticala je da je neopravdano pritvoren i izražavala zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Sjedinjene Države pristale su da oslobode Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je služio 20-godišnju zatvorsku kaznu u Kontektikatu po optužbi za krijumčarenje kokaina u SAD. Uhapšen je u Liberiji 2010. godine i izručen Americi.

Rusija je godinama tražila da se Jarošenko oslobodi, dok je istovremeno odbijala zahtjeve visokih američkih zvaničnika da iz zatvora pusti Rida čije zdravlje se proteklih mjeseci, po tvrdnjama njegove porodice, pogoršalo.

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je za agenciju AP da je Ridov slučaj bio "najveći prioritet" za Bidenovu administraciju, između ostalog i zbog njegovog zdravlja. Ridova porodica saopštila je da je imao i tuberkolozu.

"To je bila teška odluka, ali mislimo da je vrijedila", rekao je zvaničnik.

Zatvorenici su razmijenjeni u jednoj evropskoj zemlji. Iako zvaničnici nisu naveli gdje, nekoliko sati uoči razmjene na websiteovima za praćenje komercijalnih aviona identifikovan je avion ruske federalne službe bezbjednosti na putu za Ankaru. Američki Ured za zatvore je tokom noći udateovao svoju internet stranicu, prema kojoj Jarošenko više nije u pritvoru.

Rid je na putu za SAD, u pratnji Rodžera Kartsensa, specijalnog predsjedničkog izaslanika za pitanja taoca.

Američka vlada obično ne podržava slične razmjene zatvorenika zato što strahuje da bi to moglo da ohrabri strane vlade da zatvaraju Amerikance da bi iznudile ustupke, i da bi izbegla izjednačavanje neopravdano pritvorenih Amerikanaca - među kojima je i Rid - i kriminalaca koji su osuđeni poslije adekvatnog sudskog procesa.

U ovom slučaju, američki zvaničnik je rekao da je sporazum imao smisla dijelom i zato što je Jarošenko već odslužio dugu zatvorsku kaznu, koja je sada skraćena.

Ridova porodica se zahvalila Bidenu "zato što je donio odluku da Trevora vrati kući", kao i drugim zvaničnicima administracije i Bilu Ričardsonu, bivšem američkom ambasadoru pri Ujedinjenim nacijama koji je otputovao u Moskvu prije početka rata u Ukrajini u pokušaju da obezbijedi Ridovo oslobađanje.

Razmjena neće neposredno uticati na slučajeve drugih pritvorenih Amerikanaca u Rusiji. Među njima su Grajner, koja je pritvorena u februaru nakon što su vlasti saopštile da su u njenoj torbi pronašle proizvod od kanabisa, i Vilan koji je pritvoren po optužbama za špijunažu za koje njegova porodica kaže da su lažne.

Američki zvaničnici tvrde da je Vilan neopravdano pritvoren, dok je Biden u srijedu poručio da "nećemo stati dok se Pol Vilan i drugi ne pridruže Trevoru u voljenim rukama porodice i prijatelja".

XS
SM
MD
LG