Linkovi

SAD-Rusija: Odgođeni pregovori o nuklearnom oružju


Američka i ruska zastava
Američka i ruska zastava

Rusija je odgodila pregovore o nuklearnom oružju sa Sjedinjenim Državama koji su se trebali održati ove sedmice u Kairu, saopštio je u ponedjeljak američki State Department.

Nijedna strana nije navela razlog za odgađanje. Zvaničnici dvije zemlje trebali su se sastati u egipatskoj prijestolnici od 29. novembra do 6. decembra kako bi razgovarali o nastavku inspekcija prema novom START sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja, koji je suspendovan u martu 2020. godine zbog pandemije COVID-19.

"Ruska strana je obavijestila Sjedinjene Države o odgađanju sastanka i navela da će predložiti nove datume", rekao je portparol State Departmenta u saopštenju.

On je naveo da ne mogu dati dodatne informacije, ali da je Washington "spreman za novi datum pregovora, jer je nastavak inspekcija prioritet za održavanje sporazuma kao instrumenta stabilnosti".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG