Linkovi

SAD: Rusija ne dozvoljava kontakt ambasade sa uhapšenim američkim novinarem


Evan Gerškovič (Foto:  The Wall Street Journal/via REUTERS)
Evan Gerškovič (Foto:  The Wall Street Journal/via REUTERS)

Rusija nije dozvolila američkim konzularnim zvaničnicima da dođu do reportera The Wall Street Journala Evana Gerškoviča od kada je uhapšen prošlog mjeseca, a to je kršenje međunarodnog prava, izjavio je portpartol State Departmenta Vedan Patel.

On je rekao da je Moskva tokom vikenda zvanično obavijestila Washington o hapšenju, ali da SAD i dalje traže da konzularno osoblje stupi u kontakt sa Gerškovičem koji je pritvoren od 29. marta pod optužbama sa špijunažu.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odgovorila Reutersu na zahtjev za komentar.

Bidenova administracija zvanično je u ponedeljak objavila da je Moskva "nepravedno uhapsila" novinara pod optužbama za špijunažu. Ovakvim određenjem hapšenja, sam slučaj Gerškoviča biće podignut na viši nivo u hijerarhiji američke vlade, što znači da će određena kancelarija u State Departmentu biti zadužena da vodi slučaj njegovog oslobađanja.

Objavljujući ovu odluku, u saopštenju State Departmenta navodi se: "Novinarstvo nije kriminalno djelo. Osuđujemo kontinuiranu represiju koju Kremlj sprovodi nad nezavisnim glasovima u Rusiji i svakodnevni rat protiv istine".

Američki State Department naveo je i da će američka vlada pružiti podršku Gerškovičevoj porodici. Ponovo su pozvali Rusiju da oslobodi njega, kao i drugog uhapšenog američkog državljanina Pola Velana.

XS
SM
MD
LG