Linkovi

SAD u UN-u: Rusko zatvaranje američkog novinara "više nego okrutno"


ARHIVA - Američki novinar Evan Gerškovič izvodi se iz sudnice u Moskvi, 24. avgusta 2023.
ARHIVA - Američki novinar Evan Gerškovič izvodi se iz sudnice u Moskvi, 24. avgusta 2023.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama pozvala je Moskvu da hitno pusti na slobodu američkog novinara Evana Gerškoviča. Govoreći u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, ambasadorka Linda Tomas-Grinfild rekla je da su ruski postupci "više nego okrutni" i da predstavljaju "kršenje međunarodnog prava."

Gerškovič je u zatvoru u Moskvi od 29. marta, pod optužbama za špijunažu, koje on i Vol strit žurnal, njegov poslodavac, demantuju. Reporter, koji je živeo i radio u Moskvi, uhapšen je dok je izvještavao iz istočnog grada Jekaterinburga.

ARHIVA - Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama 24. avgusta 2023. (Foto: AP/John Minchillo)
ARHIVA - Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama 24. avgusta 2023. (Foto: AP/John Minchillo)

Tomas-Grinfild je pozvala međunarodnu zajednicu i članice UN da "stanu uz nas, stanu na stranu pravde", i da osude rusko "flagrantno kršenje međunarodnog prava."

"Nijedna porodica ne bi trebalo da gleda svoje voljene da se koriste kao politički pioni, a to je tačno ono što radi (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin", dodala je američka ambasadorka.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na upit Glasa Amerike da prokomentariše slučaj Gerškoviča i izjave američke ambasadorke u UN.

Roditelji i sestra Evana Gerškoviča takođe su se pridružili Tomas-Grinfild u Ujedinjenim nacijama u srijedu. Govorili su o svom emotivnom stanju poslije više od pet mjeseci njegovog boravka u zatvoru.

"I dalje smo u šoku. Svaki dan je predug. Nedostaje mi svakog dana", izjavila je Ela Milman, majka uhapšenog novinara. "Bilo mu je veoma duboko stalo do ljudi. Svojim radom je informisao svijet, nedostaje nam da čitamo njegove priče."

Sister of Jailed American Journalist Describes Toll of Arrest
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

U utorak, advokati koji predstavljaju kompaniju Dau Džons, izdavača Vol strit žurnala, zahtijevali su da radna grupa Ujedinjenih nacija proglasi da je Gerškovič proizvoljno i bez dokaza uhapšen, te da izvrši pritsak na Rusiju da ga odmah pusti na slobodu.

Američka vlada je već proglasila da je novinar uhapšen bez opravdanja. Ukoliko Ujedinjene nacije zaključe da je Gerškovič proizvoljno pritvoren, objaviće svoje mišljenje o tom pitanju i izdati preporuke Kremlju, navodi Vol strit žurnal.

Dok se šefovi država ovog mjeseca sastaju na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Evanov otac Mihail Gerškovič je rekao: "Pozivamo sve svjetske lidere da stanu uz Evana i to što on predstavlja."

"Osnovno pravo na slobodu štampe i slobodu izražavanja - to su temeljni principi Ujedinjenih nacija", dodao je na konferenciji za novinare.

Na pitanje o potencijalnoj razmjeni zatvorenika, Tomas-Grinfild je rekla da ne može da podijeli sa javnošću detalje.

"Danonoćno radimo na tome da Evan, kao i drugi koji su nepravedno uhapšeni, budu pušteni na slobodu", rekla je.

Takođe je pozvala na puštanje američkog biznismena i bivšeg marinca Pola Vilana, koga je Rusija osudila na 16 godina zatvora zbog špijunaže, što Vilan i američka vlada demantuju.

"Evan ne bi trebalo da bude u zatvoru u Rusiji. A moja porodica ne bi trebalo da je danas ovdje. Umjesto toga, trebalo bi da planiramo Evanovu sljedeću posetu kući, gdje bi nam pričao o svojim putovanjima i doživljajima", rekla je Evanova sestra Daniel.

"Evan bi trebalo da radi svoj, važan posao - da pomaže ljudima da razumiju svjetska pitanja koja utiču na sve nas", dodala je.

"Umjesto toga, ovde smo da podsjetimo svijet da je Evan nevin, i da novinarstvo nije zločin. Tražimo od svjetskih lidera da pomognu da se pronađe rješenje da se osigura Evanovo puštanje na slobodu", poručila je Daniel Gerškovič.

"Ako ovo može da se dogodi mom bratu, može da se dogodi svakom novinaru koji pokušava da izvještava i prenosi vijesti."

Gerškovič je uhapšen u momentu kada je Rusija uvela još strožije mjere kako bi suzbila rad nezavisnih medija poslije invazije na Ukrajinu.

Ubrzo poslije rata, Moskva je uvela nove zakone koji definišu kako mediji treba da pokrivaju taj konflikt, predviđajući duge zatvorske kazne.

Prije dvije godine, dobitnika Nobelove nagrade, istaknutog ruskog novinara Dmitrija Muratova ruska vlada je označila za stranog agenta.

Početkom septembra, sud u Rusiji je osudio jednog novinara na pet i po godina zatvora zato što je, prema ocjeni vlasti, širio "lažne vijesti o ruskoj vojsci", prema Komitetu za zaštitu novinara (CPJ).

Prema izvještaju Reportera bez granica, Rusija je na 164. mjestu od 180 zemalja svijeta po stanju medijskih sloboda.

XS
SM
MD
LG