Linkovi

SAD pozivaju Amerikance da brzo napuste Rusiju


FILE - The U.S. Embassy and the national flag are seen in Moscow, Russia, May 11, 2021.
FILE - The U.S. Embassy and the national flag are seen in Moscow, Russia, May 11, 2021.

Američki State Department izrazio je u srijedu zabrinutost da bi Amerikanci s dvojnim državljanstvom u Rusiji mogli biti regrutirani od strane Moskve da pomognu u borbi protiv Ukrajine.

“Rusija može odbiti priznati američko državljanstvo dvojnih državljana, uskratiti im pristup američkoj konzularnoj pomoći, spriječiti njihov odlazak iz Rusije i regrutirati dvojne državljane u vojnu službu”, stoji u priopćenju State Departmenta.

Općenito je rečeno da građani SAD-a ne bi trebali putovati u Rusiju i da bi svi oni koji su tamo sada "trebali odmah napustiti Rusiju dok još uvijek postoje ograničene mogućnosti komercijalnog putovanja".

State Department je rekao da su letovi iz Rusije “trenutačno iznimno ograničeni i često nedostupni u kratkom roku. Kopnene rute automobilima i autobusima i dalje su otvorene.”

No, kaže se da bi američki putnici u Rusiji ili Amerikanci koji tamo žive, a koji planiraju otići, "trebali napraviti neovisne aranžmane što je prije moguće. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država ima ozbiljna ograničenja u pogledu svoje sposobnosti pružanja pomoći građanima Sjedinjenih Američkih Država, a uvjeti, uključujući mogućnosti prijevoza, mogu iznenada postati još ograničeniji.”

Osim toga, State Department je upozorio Amerikance “da pravo na mirno okupljanje i sloboda izražavanja nisu zajamčeni u Rusiji. Izbjegavajte sve političke ili društvene prosvjede i nemojte fotografirati sigurnosno osoblje na tim događajima. Ruske vlasti hapsile su građane SAD-a koji su sudjelovali u demonstracijama.”

XS
SM
MD
LG