Linkovi

Državna tajnica Clinton pozvala Senat da ratificira američko-ruski sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala


Poziv je objavljen nekoliko dana prije globalnog summita o sigurnosti nuklearnih postrojenja, koji se početkom sljedećeg tjedna održava u Washingtonu u nazočnostii predsjednika i premijera 47 država

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je republikance i demokrate u Senatu Sjedinjenih Država da ratificiraju američko-ruski sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala, prema kojem bi svaka od potpisnica trebala smanjiti svoj arsenal za oko trećinu. U obraćanju sudionicima jednog foruma u saveznoj državi Kentucky, državna je tajnica pozvala inače prilično podijeljeni Senat da se u vezi s ovim pitanjem stvori dvostranački konsenzus.

Prema sporazumu, koji su prekjučer u pragu potpisali američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev, svaka od država smanjit će svoj arsenal na nekih 1500 strateških bojevih glava. Šefica američke diplomacije dodala je u govoru na Sveučilištu Louisville da je diplomatska korist ovog dokumenta u tome što on može poslužiti kao primjer drugim državama.

Gospođa Clinton govorila je na forumu koji se održava pod pokroviteljstvom senatora iz Kentuckyja, republikanca Mitcha McConnella, vođe republikanske manjine u Senatu. McConnellova se suradnja smatra ključnom u budućem ratifikacijskom postupku na Capitol Hillu. Sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala zamijenio je sličan ugovor iz 1991. godine, koji je prestao važiti krajem prošle godine. Da bi stupio na snagu, ovaj dokument moraju ratificirati ruska Duma i Senat SAD.

Državna tajnica govorila je u Kentuckyju nekoliko dana prije globalnog summita o sigurnosti nuklearnih postrojenja, koji se početkom sljedećeg tjedna održava u Washingtonu i na kojem će biti nazočni predsjednici i premijeri 47 država. Na vrhu dnevnog reda ovog skupa je problematika vezana uz sigurnost nuklearnog oružja, opreme, tehnologije te nuklearnih postrojenja, kako bi se spriječilo da nešto od toga ne padne u ruke terorista.

XS
SM
MD
LG