Linkovi

SAD razočarane odlukom Prištine da ne produži rok za zamjenu registarskih tablica


ARHIVA: Vozač stavlja stiker na registarske tablice na graničnom prelazu Merdare na Kosovu, 4. oktobra 2021.
ARHIVA: Vozač stavlja stiker na registarske tablice na graničnom prelazu Merdare na Kosovu, 4. oktobra 2021.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je razočaran i zabrinut zbog odluke premijera Kosova Aljbina Kurtija da uprkos pozivima SAD, Evropske unije i Kvinte ne produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

"Vlada SAD je, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži period implementacije preregistracije vozila. Razočarani smo i zabrinuti zbog odbijanja Vlade Kosova da prihvati zahtjeve i savjete svojih najbližih međunarodnih partnera po ovom pitanju", rekao je Hil za dnevnik Blic.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio da neće biti produženja roka za zamjenu registarskih tablica uprkos zahtjevima SAD i EU da se proces odloži za deset mjeseci. Rok za zamjenu srpskih tablica u kosovske ističe 31. oktobra.

Ambasador Hil dodao je da pozdravlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela i pozvao obje strane da nastave sa učešćem u tom dijalogu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar prethodno je takođe pozvao prištinske vlasti da produže rok.

U razgovoru za albanski servis Glasa Amerike, Eskobar je takođe izjavio da SAD u potpunosti podržavaju francusko-njemačku inicijativu za dijalog Beograda i Prištine, i najavio da bi javnost uskoro mogla da bude upoznata sa tim predlogom. ​

EU: Odluka legitimna, izbjeći jačanje tenzija i nasilje

Za to vrijeme, govoreći o procesu preregistracije vozila na Kosovu za televiziju N1, portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je "od izuzetne važnosti da se spriječe bilo kakvi potezi koji bi doveli do jačanja tenzija".

On je dodao da je za EU odluka Kosova o preregistraciji registarskih tablica - legitimna. "Međutim, prema Sporazumima o slobodi kretanja u dijalogu iz 2011. i 2016. godine važno je da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena, te da se on priprema i sprovodi u bliskoj konsultaciji sa pogođenim građanima, i u skladu sa evropskom praksom", pojasnio je Stano za N1.

Vučić: Srbija šalje odgovor na plan u roku od 24 sata

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost u četvrtak pripremljen odgovor na francusko-njemački plan za Kosovo, koje su podržale SAD, i dodao da će taj odgovor biti poslat u roku od 24 sata. Vučić je dodao da se insistiranjem Prištine na preregistraciji tablica vozila ugrožavaju mir i stabilnost, prenosi agencija FoNet.

Vučić je rekao da je Beograd spreman na razgovore i nastavak pregovora ali da ima stvari koje ne može da prihvati.

Predsjednik Srbije, koji se sastao sa predstavnicima kosovskih Srba, rekao je da je od njih zatraženo da "ne provociraju nikoga, ne nasjedaju na provokacije i da sve što rade čine na miran i demokratski način."

Vučić je poslije sjednice Saveta za nacionalnu bezbjednost takođe izjavio da je Kvinta usaglasila stav da je kosovska akcija o preregistraciji registarskih tablica legitimna, ali da je problem u vremenu i metodama. Istakao je da je predstavnicima Kvinte saopštio da obmanjuju javnost, jer, dodao je, kosovska strana nema prava na ove poteze ni po jednom sporazumu. "Nisu nam dali šansu da nešto prihvatimo, bukvalno nikakvu. Da su nam dali bilo kakvu šansu, uhvatili bismo se za nešto...Ali, nema predaje", rekao je Vučić.

KFOR: Pažljivo pratimo situaciju

Komandant Kfora general-major Anđelo Ristučija razgovarao je sa liderom Srpske liste Goranom Rakićem i gradonačelnicima četiri opštine sa srpskom većinom o generalnoj situaciji i bezbjednosnim aspektima na sjeveru Kosova, prenosi FoNet.

Iz sjedišta KFOR-a je saopšteno da je komandant Ristučija pružio uvjeravanja sagovornicima da KFOR pažljivo prati situaciju, posebno na sjeveru Kosova, i "da su svakodnevno usredsređeni na primjenu svog mandata, koji proizilazi iz rezolucije SB UN 1244, da očuvaju bezbjednost i slobodu kretanja svima koji žive na Kosovu."

General Ristučija je pozvao sve strane da izbjegavaju jednostrane akcije, da se uzdržavaju od bilo kakvog nasilja i da konstruktivno učestvuju u dijalogu, navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG