Linkovi

Sjedinjene Američke Države prvi put preuzele ratni brod mornarice u inozemnoj luci


USS Canberra stiže u Sidnej 18. jula 2023. godine.
USS Canberra stiže u Sidnej 18. jula 2023. godine.

Sjedinjene Države su u subotu u Sidneju preuzele ratni brod, prvi put da se brod američke mornarice pridružio aktivnoj službi u stranoj luci, dok dva bliska saveznika pojačavaju svoje vojne veze kao odgovor na proširenje kineskog regionalnog dosega.

SYDNEY - Obalni borbeni brod klase Independence -- nazvan po krstarici Kraljevske australske mornarice koja je potopljena dok je podržavala iskrcavanje američkih marinaca na Guadalcanal 1942. -- stavljen je u funkciju na ceremoniji u australijskoj pomorskoj bazi u luci Sydney, službeno se pridruživši aktivnoj floti američke mornarice.

"Australijci mogu biti ponosni što je ovaj brod, koji je u zapadnoj Australiji dizajnirala lokalna industrija i nazvan po HMAS Canberra, ovdje pušten u rad po prvi put u povijesti mornarice Sjedinjenih Država", rekao je australski ministar obrane Richard Marles u izjavi.

Puštanje u rad američkog broda u australskim vodama odražava "našu zajedničku predanost održavanju poretka zasnovanog na pravilima", dodao je.

Ceremonija dolazi usred vojnih vježbi Talisman Saber koje se svake dvije godine održavaju između SAD-a i Australije, koje se smatraju demonstracijom sile i jedinstva dok Kina sve više potvrđuje vlast u Indo-Pacifiku.

Vježbe, koje se održavaju na različitim lokacijama širom Australije tokom dvije sedmice, uključuju lažnu kopnenu i zračnu borbu, kao i amfibijsko iskrcavanje.

Osim Australije i SAD, učestvuju snage iz Kanade, Fidžija, Francuske, Njemačke, Indonezije, Japana, Novog Zelanda, Papue Nove Gvineje, Republike Koreje, Tonge i Britanije.

Njemačka prvi put učestvuje sa 210 padobranaca i marinaca, dok evropska nacija jača svoje prisustvo u regionu.

U okviru projekta AUKUS najavljenog u martu, Sjedinjene Države i Britanija složile su se pomoći Australiji u nabavci flote podmornica na nuklearni pogon.

Prije toga, početkom 2030-ih, Sjedinjene Države bi Australiji trebale prodati tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia, s opcijom da Australija kupi još dvije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG