Linkovi

SAD rade na poboljšanju sigurnosti hrane


SAD rade na poboljšanju sigurnosti hrane

Svaki šesti Amerikanac oboli nakon što konzumira kontaminiranu hranu, a pet tisuća ih godišnje od toga i umre

Američko ministarstvo poljoprivrede poduzima nove korake kako bi poboljšalo sigurnost hrane u Sjedinjenim Državama, te je u tom smislu izdalo nove odredbe kojima se primoravaju proizvođači mesa i piletine da odgode slanje svojih proizvoda potrošačima, sve dok državni inspektori ne dobiju rezultate testova na e-coli bakteriju, i slične zagađivače. Vlada ovom uredbom želi spriječiti trovanja hranom, te smanjiti broj vrlo skupih povlačenja proizvoda iz prodaje.

Američki centri za kontrolu i spriječavanje bolesti predviđaju da svaki šesti Amerikanac oboli nakon što konzumira kontaminiranu hranu, te da ih pet tisuća godišnje od toga i umre. Tijekom nekoliko proteklih godina, slučajevi trovanja e-coli bakterijom i salmonelom doveli su do masivnog opoziva mljevenog mesa, i drugih proizvoda, kao što su špinat, rajčice i jaja.

Robert Brackett je analitičar industrije hrane: "Ljudi su uznemireni kada vide ovakve vrste obolijevanja i traže od industrije hrane da nešto učini."

Sada su prehrambena industrija i Ministarstvo poljoprivrede uspostavili strože odredbe kako bi kontaminiranu hranu držali izvan prehrambenog lanca. Mesni i pileći proizvodi neće moći stići do potrošača 24 do 48 sati, sve dok vladini inspektori ne uspiju pregledati rezultate testova, kako bi bili sigurni da do potrošača stiže hrana koja je sigurna za konzumiranje. Vladini znanstvenici vjeruju da, da su ove odredbe postojale prije dvije godine, moglo se spriječiti više od 44 ozbiljna opoziva prehrambenih proizvoda.

"Znatno je važnije spriječiti proizvode da dođu do trgovina, nego je povući iz opticaja, jednom kada se tamo nađe," kaže Pat Buck, koja je 2006. osnovala Centar za istraživanje i sprječavanje bolesti koje se prenose putem hrane, i njegova je izvršna direktorica. Nekoliko godina ranije njen je unuk umro od trovanja hranom, koja je bila kontaminirana e-coli bakterijom.

Buck kaže da kada su u pitanju bolesti koje se prenose hranom, radi se o mnogo ozbiljnijem problemu, od bolova u trbuhu: "To može dovesti do čitavog niza dugoročnih zdravstvenih problema. Jedan od razloga za osnivanje nase organizacije bio je i da se počne istraživati i obraćati pažnju na te dugoročne zdravstvene probleme."

Drugi zagovornici sigurnosti prehrambenih proizvoda kažu da je američki sustav zaštite hrane jači od kada je predsjednik Obama potpisao zakon o modernizaciji sigurnosti hrane u siječnju ove godine. On predstavlja prvi veći napredak na infrastrukturi sigurnosti hrane u Sjedinjenim Državama u više od 70 godina. Njime se od kompanija zahtijeva da spriječe kontaminaciju prije nego do nje uopće i dođe, tako što će povećati inspekcije tvornica za preradu hrane, te ih se primorava da kontaminirane proizvode povuku iz prodaje.

Buck kaže da će stroži zakoni imati velikog učinka: "Životi će definitivno biti spašeni. No, hoće li hrana već sutra ujutro biti sigurnija. Ne. Ovo je ogromna promjena koja znači da ćemo morati stvoriti propise, i naći resurse kako bismo proveli nove programe."

Buck kaže da će biti potrebno deset godina prije nego se novi sustav sigurnosti hrane počne primjenjivati. U međuvremenu, dodaje ona, njena će organizacija nastaviti s radom na promoviranju dodatnih istraživanja i obrazovanja javnosti o bolestima koje se prenose hranom, kako bi hrana koju jedemo bila sigurnija.

XS
SM
MD
LG