Linkovi

Kada će biti ukinute restrikcije na putovanja u SAD?


Putnici na aerodromu u Salt Lake City-ju, Utah

Bajdenova administracija odlučila je da oformi radnu grupu zajedno sa Kanadom, Meksikom, Ujedinjenim kraljevstvom i EU, koja će odlučiti kada i kako je najbolje da se bezbjedno obnove putovanja poslije 15 mjeseci restrikcija zbog pandemije, saopštila je Bijela kuća.

Neimenovani zvaničnik je rekao da administracija ipak neće brzo ukidati restrikcije koje većini ljudi zabranjuju ulazak u SAD i da će radnoj grupi biti potrebno vrijeme da završi posao. Aviokompanije su obaviještene o formiranju radne grupe.

"Nećemo danas obnoviti putovanja, ali se nadamo da će eksperti napraviti smjernice za to i da ćemo, zajedno sa našim partnerima, obnoviti putovanja kada to bude bezbjedno", rekao je zvaničnik Bijele kuće, uz opasku da će odluke biti usklađene sa mišljenjem ljekara i stručnjaka za javno zdravlje.

Radnu grupu predvodiće tim Bijele kuće zadužen za pandemiju, Savjet za nacionalnu bezbjednost i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je saopštio da će biti ublažene preporuke za putovanja u 110 država, uključujući Kanadu, Meksiko, Japan, Južnoafričku republiku i Iran, ali pandemijske restrikcije nisu ukinute.

Direktorka CDC Rošel Valenski je izjavila da nadležne službe razgovaraju o restrikcijama koje su na snazi od 2020. i da se analizira kada i kako je najbolje da budu ukinute.

Bidenova administracija je pod pritiskom nekih predstavnika u Kongresu koji tvrde da su stanovnici graničnog područja sa Kanadom u teškoj ekonomskoj situaciji zbog restrikcija na putovanja između dvije zemlje.

Pritisak dolazi i od aviokompanija koje traže da se ukinu zabrane za ulazak u SAD za one koji nisu američki državljani, a u SAD bi doputovali iz Ujedinjenog kraljevstva, zemalja Šengen zone, Irske, Kine, Indije, Južnoafričke republike, Irana i Brazila. U SAD je takođe zabranjen ulazak iz Kanade i Meksika, osim za one koji imaju hitne razloge za to.

Udruženje američkih aviokompanija, u kojem su American Airlines, Delta, Southwest i drugi, pozdravilo je formiranje radne grupe, ali vjeruju da grupa treba brzo da radi i odluči u skladu sa naukom i da putnicima koji su kompletno vakcinisani dozvoli ulazak u SAD.

Kompanija United Airlines saopštila je da je ohrabruje to što Bijela kuća kao prioritet postavlja ponovno otvaranje za međunarodna putovanja, i traži da se o tome odluči što prije, jer dolazi ljetnja sezona.

"Sada je trenutak da se primijeni strategija otvaranja, zbog ekonomije i putnika", kažu u Unitedu.

Direktori aviokompanija koje lete između Britanije i SAD pozvali su obje zemlje da ukinu ograničenja na putovanja preko Atlantika.

Predsjednik SAD Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson sastaće se na samitu G7 ove nedjelje u Engleskoj.

Britanski i američki zvaničnici rekli su da ne očekuju da Washington ukine restrikcije prije 4. jula, do kada je cilj da se kompletno vakcinše 70 odsto Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG